SRB ENG

Manjinska srpska koprodukcija „Pomirenje” u takmičarskom programu festivala „Jedan svet“ u Češkoj

29. april 2021. | Autor: Zoran Janković
Od 10. maja do 6. juna u onlajn vidu u Češkoj će se održavati 23. Festival „Jedan svet“ (One World Festival). U sklopu 14 zasebnih programskih segmenata biće ukupno prikazan 101 film. U međunarodnom takmičarskom programu je i jedna manjinska srpska koprodukcija – dokumentarni film Pomirenje” (Reconciliation) autorke Marije Zidar.

Pomirenje je opservacioni dokumentarac slovenačke rediteljke Marije Zidar i kosovskog direktora fotografije Latifa Hasolija, snimljen u Albaniji u periodu od 5 godina. Dokumentarac govori o pokušaju pomirenja između dve porodice na jednom selu severnog, planinskog predela Albanije. Porodice su zarobljene u sukobu koji rezultira gubitkom života devetnaestogodišnjakinje, Gjyste Paplekaj. Film, naglašavaju producenti, nudi jedinstven pristup, kao i specifičan ženski pogled na patrijarhalno društvo koje se nalazi na raskršću poluzaboravljene prošlosti i nesigurne sadašnjosti.

Ovaj projekat, ranijeg radnog naziva Krvna osveta / Krvno maščevanje,  nastao je kao koprodukcija Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova*. Na ovoj koprodukciji radile su  producentske kuće: Vertigo (Slovenija), Film House Baš Čelik (Srbija) i Seagull Entertainment (Crna Gora) i Dera Film (Kosovo*), a ovaj projekat je  ranije izborio podršku i Slovenačkog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore i Filmskog centra Kosova (QKK)*.

Režija i scenario: Marija Zidar

Direktor fotografije: Latif Hasolli

Montažer: Uroš Maksimović

Ko-montažer: Mariana Kozakova

Zvuk: Miloš Drobnjaković, Julij Zornik, Jovo Kljajić

Kompozitor: Dimitrije Vasiljević

Kolorista: Teo Rižnar

Zoran Janković