Prošle sedmice je okončano snimanje jedne od dve srpske priče koje će biti deo međunarodne horor-antologije „Deathcember“, a koja će premijeru imati u oktobru na najvećem festivalu fantastike na svetu – Sitges, u Španiji.Priču December the 19th režirao je Milan Todorović (reditelj filmova Zona mrtvih, Mamula), kojeg su producenti filma najavili kao „veterana horor žanra“,  po scenariju Momira Miloševića (autor filma Otvorena).

Priča prati dve devojke koje se neumereno napiju na slavi, a zatim se zapute na klizanje, gde dođe do krvavog incidenta. Dve devojke, Dunju i Anju, odigrale su mlada glumica Tamara Radovanović  i poznata manekenka Helen Babić.

Film je u potpunosti snimljen na teritoriji Opštine Opovo, u selima Opovo i Sefkerin, a uz veliku podršku opštinske vlasti.

U izjavi za naš portal Milan Todorović je istakao ovo:

-Velika mi je čast što sam deo ove antologije, uz legendarne autore kao što su Ruđero Deodato i Laki Meki, a posebno sam ponosan na ekipu i glumice koji su dali neverovatnu energiju da film izgleda holivudski. Poseban doprinos tom izgledu, i atmosferi koja je bi trebalo da podseća pomalo na De Palmu i Karpentera, dao je i australijski direktor fotografije Marc Windon. Veći deo autorskog tima bio je sastavljen od ljudi sa kojima sam prvi put radio, ali su se savršeno međusobno uklopili i mislim da je ovo samo početak dalje saradnje. A posebno bih istakao prijateljski nastrojene ljude iz Opova i Sefkerina, bez kojih bukvalno ne bismo uspeli da završimo film u zadatom planu i budžetu.“

Milan Todorović na snimanuju ovog kratkog filma.

Pored Windona, autorski doprinos filmu dali su i Aleksandra Milojković, kostimografkinja, Jelena Simić, scenografkinja, Miroslav Lakobrija, autor specijalnih efekata, i Tijana Marković, izvršna producentkinja, Slaviša Ivanović je bio zadužen za kaskade, a materijal je trenutno u rukama montažera Vladimira Markovića Looneyja.

Kameo uloge ostvarili su i Marko Backović i Marko Jocić, scenaristi hita Taksi bluz, kao i reditelj Milan Konjević (reditelj Zone mrtvih).

-Ideja je bila da se na jedan kritički način osvrnemo na neke običaje, jer opijanje i prežderavanje na slavama nije u duhu hrišćanske tradicije, a kod nas je to postalo glavni razlog okupljanja. – pojasnio nam je Todorović.

Drugi srpski segment u pomenutoj međunarodnoj horor-antologiji  uskoro će uraditi Lazar Bodroža, reditelj hit-filma Ederlezi Rising.

Zoran Janković