Jovan Ginić, mladi srpski glumac koji tumači glavnu ulogu u filmu „Lost Country“ Vladimira Perišića je osvojio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca, koja je jedna od tri zvanične nagrade koje se dodeljuju tokom „Nedelje kritike“ na Kanskom festivalu. Nagrada nosi ime „Luj Roderer“, a uspostavljena pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi glumački talenti.

Podsećamo da je svetska premijera filma „Lost Country“ održana 22. maja na Kanskom festivalu, u do poslednjeg mesta popunjenom bioskopu „Miramar“. Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom.

Ovogodišnje, 62. izdanje „Nedelje kritike“ obuhvata jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih se sedam, uključujući i „Lost Country“, takmiče za gran-pri i druge nagrade. 

Žirijem programa „Nedelja kritike“ ove godine presedava francuska rediteljka Odri Divan čiji je film „Događaj“ osvojio „Zlatnog lava“ 2021. godine u Veneciji. Pored Dinanove, u žiriju su nemački glumac Franc Rogovski, filmske profesionalke Kim Jutani i Minakši Šede, kao i portugalski direktor fotografije Rui Posas.

Dodela nagrade Jovanu Giniću, foto: FCS

Jovan Ginić  u filmu „Lost Country“ glumi Stefana, petnaestogodišnjeg gimanazijalca koji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, shvata da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. 

Pored nagrađenog Ginića, u filmu „Lost Country“ glumi još troje mladih glumaca-debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović , koji su takođe u Kanu, kao i svetski priznati dramski umetnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.

„Lost Country“ je koproduckija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima. 

Perišić je u izjavi za sajt FCS-a rekao da je uživao u radu sa mladim glumcima, i dodao: „Rad sa naturščicima je za mene najlepši deo rada na filmu. Jovanova posvećenost ovom filmu je bila izuzetna i ostvario je ulogu o kojoj će se, verujem, dosta pričati. On je u samom srcu događaja mog novog filma, a pred njim je jedna veoma teška borba: da prihvati neprihvatljivo i suoči se sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, što je utoliko teže jer se radi o njegovoj majci. To je suština priče koji sam želeo da ispričam svojim novim filmom.“

Nastanak filma „Lost Country“ podržao je Filmski centar Srbije na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, prepoznavši „potencijal za dug i uspešan život na najvažnijim internacionalnim festivalima, kao i u svetskoj arthouse distribuciji“. 

Srpska kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine kada je u programu „Petnaest dana autora“ prikazan „Teret“ u režiji Ognjena Glavonića. Nagrada za Ginića je prva kanska nagrada za sprski film posle mnogo godina.

Dj. Bajić