Baš Čelik podržan na konkursu Razvoj evropskih grupnih projekata

Filmska kuća Baš čelik dobila je podršku za Razvoj evropskih grupnih projekata (European Slate Development ) u okviru Media potprograma. Ovo je veliki uspeh za Srbiju s obzirom da je ovaj konkurs uglavom okrenut ka zemljama visokog produkcijskog kapaciteta.

Projekti koji su podržani za razvoj u okviru ovog paketa čine reditelji čiji su prethodni filmovi imali jaku poziciju na međunarodnim festivalima i tržištima. To su sledeći projekti: 

Novi RABBITLAND dolazi od nagrađivanog rediteljskog dua Ane Nedeljković i Nikole Majdaka: njihov prvi kratki film nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu, uz brojne druge nagrade; njihov drugi film NEPUTOVANJA koji je takođe prikazan imao je prestižnu premijeru uključujući Berlinale, Annecy i Sundance, i bio je nominovan za nagradu Annie.

PRIJE LJETA dolazi od jednog od najpriznatijih reditelja regiona: oskarovca Danisa Tanovića, koji je dva puta osvojio Srebrnog medveda. Njegov prvi film NIČIJA ZEMLJA premijerno je prikazan u Kanu i osvojio je Oskara za najbolji igrani film na stranom jeziku; njegovi filmovi EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA i SMRT U SARAJEVU nagrađeni su najvećom nagradom na Berlinalu.

BELA NEDELJA reditelja Bojana Vuletića, čiji je prvi film premijerno prikazan u Karlovim Varima; njegov drugi film, REKVIJEM ZA GOSPOĐU J, imao je svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu 2017. godine i osvojio je preko 25 nagrada, bio je srpski kandidat za Oskara za film na stranom jeziku i nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije.

ZALAZAK  je prvi dugometražni film priznatog direktora fotografije Miloša Jaćimovića sa zaslugama u filmovima, kao što su TILVA ROŠ (nominovan za EFA), VARVARI (Karlove Vari) i OAZA (Međunarodni filmski festival u Veneciji i osvojio nagradu Label Europa Cinemas za najbolji film). Želimo da podržimo ovog reditelja u nastajanju kako bismo ga etablirali u međunarodnom festivalskom krugu.

ZVEZDANA (ZVEZDANA) je kratki film Aleksandre Lazarovski, koja je tokom studija radila na nekoliko nagrađivanih kratkih filmova, koji su prikazani na renomiranim filmskim festivalima (Klermon Feran, Kan, Berlinale).

Serija „Južni vetar“ podržana na pozivu TV i online sadržaj

Na poslednjem konkursu Media potprograma – TV i online content, srpska produkcija Arhangel Digotal Studios (ADS) prevazišla je sve granice i za drugu sezonu serije “Južni vetar – na granici” osvojila grant od pola miliona evra kao podršku produkciji serije. 

Ovo je nezapamćen rezultat i ogroman uspeh, jer je konkurs za produkciju TV i online sadržaj jedan od najprestižnijih i najkompetiitivnijih, a u okviru samog konkursa, igrane dramske serije spadaju u najteži format i podršku su osvajale samo koprodukcije zemalja zapadne Evrope sa visokim produkcijskim kapacitetima. Na konkurs je u aprilskom roku podneto 65 aplikacija, ali samo 45 je usvojeno, zbog izuzetno zahtevnih kriterijuma kvalifikacije, finansijske i produkcione konstrukcje, umetničkog standarda i internacionalnog potencijala, kao i doprinosa razvoju AV industrije na evropskom nivou kroz postizanje vrhunskih rezultata i doprinosa evropskim ciljevima.

Finalno, evaluaciju je prošlo 23 projekta, a ADS je osvojio grant kao lider konzorcijuma u kom su i produkcija Režim iz Srbije, koproducenti Telefilm, Hrvatska i A-LAB, Italija. Koproducenti serije su i RTS i Telekom, Film Distrikt, i Media Slovo.

ADS je zajedno sa produkcijom REŽIM postavio još jedan rekord, jer je „Južni vetar“ serija prvi nagradjeni projekat čiji su glavni producenti iz Srbije, a manjinski producenti iz EU, a po pravilu je na ovom pozivu uvek suprootno, Na prethodnom pozivu u ovoj programskoj dekadi (2021-2027) podržan je 31 projekat ukupno, ni jedan iz ovog regiona Evrope. Zato je ovaj rezultat toliko veliki i apsolutno menja evropsku medijsku scenu i usmerava pažnju na potencijal Srbije za internacionalne projekte – TV serije. 

Za uspeh aplikacije na ovom pozivu najzaslužnije su producentkinje Mirjana Tomić i Tatjana Žeželj Gojković, CEO Archangel digital studija.

Autor serije je Miloš Avramović, scenarista Petar Mihajlović. 

Serija je snimana preko 100 dana na lokacijama u Srbiji, Italiji, Hrvatskoj, i granici Finske i Rusije. 

U novoj sezoni se pored Miloša Bikovića, Miodraga Randjelovića, Jovane Stojiljković, Aleksandra Berčeka, Mikija Manojlovića u glavnim ulogama pojavljuju i dve zvezde američkog kontinenta – Alec Baldwin i Eric Roberts. 

Nove avanture Maraša i Baće gledaćemo od februara kada će premijerno biti prikazane na RTS. Bez sumnje, druga sezona dolazi u nikad aktuelnijem trenutku, jer se priča bavi borbom svetskih sila Rusije-USA- Evrope i to preko kriminalnih veza i korupcije, oko dominacije nad Južnim tokom gasa koji dolazi iz Rusije u Evropu, a naravno poprište je Srbija kroz koju tok prolazi, a interesi se sukobljavaaju. Maraš se nalazi u sred te borbe, a šta još čeka junake JV sa nestrpljenjem ćemo sačekati da saznamo.