Na upravo održanom koprodukcijskom marketu WEMW (When East Meets West) u sklopu Filmskog festivala u Trstu, tradicionalno je dodeljena nagrada Filmskog centra Srbije za razvoj projekta „Film Center Serbia Development Award“. Nagrada je rezultat dugogodišnjeg partnerstva Filmskog centra Srbije i koprodukcionog marketa u Trstu.

14. izdanje koprodukcionog marketa WEMW završilo se nakon četiri intenzivna dana predavanja, radova u toku, inspirativnih laboratorija, razgovora i sastanaka. Tokom završne ceremonije dodele nagrada, žiri u sastavu: Hervé Aubron (Quinzaine des cinéastes), Pierre Dallois (Ciclic Centre-Val de Loire), rediteljka Una Gunjak i Angeliki Vergou (AGORA | Thessaloniki IFF & Thessaloniki IDF) doneo je odluku da nagradu Filmskog centra Srbije dodeli projektu debitantskog igranog filma „Lenin’s Pawn“ Dragoša Turee. Film su producirali Parmis Film (Moldavija) ​​i Project UM (Rumunija), a govori o moldavskom glumcu koji je odlučan da se suoči sa ambivalentnošću nacije, rastrgnutom između prošlosti i evropskih aspiracija, te kreće u odvažnu misiju protiv Lenjinovih spomenika.

Tokom koprodukcionog marketa objavljeni su i rezultati ovogodišnje REACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training) prodrške za razvoj. Dva projekta iz Srbije našla su se među 8 koji će biti podržani sa najmanje 10.000 EUR:

  • Igrani film „Le Bookworm“, Danila Bećkovića, produkcija Danilo Bećković i Emilija Filipović, Mali Budo
  • Animirani film „Roksanda“, Dragana Jovićevića, produkcija Predrag Azdejković, Merlinka festival

Ovogodišnje izdanje WEMW marketa obeležilo je: više od 550 registrovanih učesnika iz preko 60 zemalja, skoro 600 zakazanih pojedinačnih sastanaka, preko 15 različitih aktivnosti koje se odvijaju istovremeno tokom četvorodnevnog programa osmišljenog zajedno sa više od 30 međunarodnih partnera.