Dokumentarni film Isti  Dejana Petrovića je osvojio je gran-pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film na 20. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Ismailiji, u Egiptu. Pomenuti festivalje održan je od 11. do 17. aprila, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta i uz podršku Ministarstva kulture Egipta. U kategoriji kratkog dokumentarnog filma prikazano je ukupno trinaest  dokumentarnih ostvarenja; u pitanju su filmovi autora iz Srbije, Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije i Japana.

Dejan Petroivć, reditelj filma Isti

Kako naglašavaju autor ovog filma,  Isti je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Zoran Janković