Na nedavno završenom filmskom festivalu u Motovunu, filmu, ,,Armadila“ rediteljke i scenaristkinje Gorane Jovanović, dodeljena je nagrada za najbolji kratki film, čime je film takođe ušao u konkurenciji za nagradu Evropske filmske akademije. Međunarodni žiri kojeg su činile Sigrid Hadenius, Katarina Rešek i Jelena Paljan, dodelio je nagradu uz sledeće obrazloženje:,,Glavna nagrada odlazi sirovom, ali osećajnom portretu prijateljstva između dečaka i devojčice na prelazu iz detinjstva u adolescenciju. Film, a naročito mladi glumci, prikazuju komplikovana osećanja koja se tiču ljubavi i gubitka, krhkosti i snage, humora i ozbiljnosti. Svi ti kvaliteti prisutni su u samo 10 minuta Armadile Gorane Jovanović.”

©Motovun_film_festival_2021

Aremadila je premijerno prikazan lane, u programu TeenArenafilmskog festivala u Sarajevu, a potom i u takmičarskim programima festivala Uppsala, Trieste, Go Short – Nijmegen i Vienna Shorts, kao i u selekciji New Mavericks, filmskog festivala u Atlanti. Na festivalu Vienna Shorts, dodeljena mu je nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji, čime se kvalifikovao za nominaciju za nagradu Oskar u kategoriji kratki igrani film.

Prizor iz filma Armadila.

U glavnim ulogama su Iva Pernjaković i Nikola Zečević. Osim scenaristkinje i rediteljke Gorane Jovanović, koja je film i producirala, ekipu čine: direktor fotografije Lev Predan Kowarski, snimatelj zvuka Vladimir Janković, šminkerka Lana Rakanović, dizajner zvuka Luka Barajević i kolorista Jure Teržan. Gorana Jovanović je i montirala film. Izvršni producent je Miloš Ljubomirović. Film je nastao u produkciji Servia Filma u koprodukciji sa Cinnerentom, a uz podršku Filmskog centra Srbije.

Z. J.