Kako smo već najavili, kratki igrani film rediteljke „Kada sam kod kuće“ Ivane Todorović krajem ovog meseca doživeće američku festivalsku premijeru – kao deo 23. 23. Brooklyn Film Festival, a iz Rumunije je pristigla vest da je ovo ostvarenje ovenčano nagradom za najbolji studentski film na Međunarodnom filmskom festivalu Short to the Point u Bukureštu. Pomenuti festival je ustanovljen 2009. godine, a nastanak ovog filma Ivane Todorović podržao je Filmski centar Srbije.

Film Kada sam kod kuće govori o Mariji koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva. Kako izgleda Marijin povratak? Kako se porodica nosi sa prećutanom tajnom? Moze li žrtva da oprosti u trenutku kada postaje jaca i moćnija od svog zlostavljača iz detinjstva?

Zgusnutu dramu u ovom filmu nose glumci: Milica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić, Sara Dinić. Film je urađen kao master-rad na Fakultetu dramskih umetnosti a scenario je pisala Melina Pota. Direktorka fotografije je Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, dizajner zvuka Milan Mihajlović, scenografkinja Emilija Orlić, a kostimografkinja Milica Radovanović. Pomoćnik reditelja je Duško Stanivuk, a producentkinja Tijana Drakulić. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i kuće Blok Film, uz podršku FCS-a.

Više o rediteljki ovde: http://www.fcs.rs/film-kada-sam-kod-kuce-ivane-todorovic-na-23-brooklyn-film-festival-u/

Z. J.