SRB ENG

Najava: I „Lihvar“ Nemanje Ćeranića premijerno na 49. FEST-u

13. maj 2021. | Autor: Zoran Janković
Za petak, 14. maj, zakazana je nacionalna/srpska premijera dugometražnog igranog filma „Lihvar“ u režiji Nemanje Ćeranića; u pitanju je samostalno, nezavisno proizveden triler, u potpunosti snimljen u Inđiji. Uz nove filmove Ivana Ikića i Olega Novkovića, „Lihvar“ se nadmeće u Glavnom takmičarskom programu tekućeg, 49. FEST-a u glavnom gradu Srbije.

Lihvar predstavlja kombinaciju kriminalističke drame i trilera i donosi priču o Mundiru, zelenašu, bivšem bokseru koji boluje od dijabetesa. On je čovek starog kova koji shvata da su se vremena promenila, priroda posla zelenaša je sada drugačija: sve se radi preko ugovora, preko advokata, nema više prebijanja i pretnji kao pre. U poslednje vreme je imao mnogo prijava i malo je falilo da završi u zatvoru. Mundir se uvek čvrsto držao svog kodeksa: niko mu nikada ne ostaje dužan i nikada ne daje pare narkomanima. Zbog toga je izgradio ime koje se izgovara sa puno poštovanja. Usled problema sa prijavama i pogoršanja njegovog dijabetesa, Mundir je u procesu pokretanja legalanog posla: otvaranja teretane sa salom za aerobik i borilačke veštine. Uložio je u sprave i opremu, završavaju se radovi sa krečenjem, osposobljavanjem objekta i postavljenjem stvari. Mundir želi da se povuče iz prljavog posla, ali to neće biti onoliko lako koliko on misli.

Nemanja Ćeranić je mladi reditelj poznat po režiji kratkih filmovima Stočar i Soba smrti, kao i epizoda serija Grupa i Švindleri. Ćeranićev Lihvar je nastao u produkciji mlade kuće Tracktor Film, na čijem čelu je producent Aljoša Ćeranić. 

Lihvar je snimljen u celini u Inđiji, rodnom gradu braće Ćeranić. a producent Aljoša Ćeranić objašnjava: „Da smo snimali u Beogradu, ne bismo mogli ovako nešto da izvedemo u tako kratkom perodu i sa ovim budžetom. Prednosti snimanja u rodnom gradu su pre svega logističke prirode: sve ljude poznajemo i svi su nam rado pomogli i izašli u susret. Transport sa jednu na drugu lokaciju je kraći pošto je grad mali, a na raspolaganju su nam bili svi potrebni objekti. Šta god smo zamislili: uspeli smo da dobijemo. Želim da se ovom prilikom zahvalio opštini Inđija koja je bila glavni finansijer filma i predsedniku Vladimiru Gaku. Bez njihove pomoći Lihvar nikada ne bi bio snimljen.“

Glavnu ulogu u Lihvaru tumači Dušan Petković, koji je sa Ćeranićem sarađivao i na Stočaru, a pored njega u filmu glume: Strahinja Blažić, Branko Vidaković, Milica Grujičić, Zlatan Vidović, Ivan Đorđević Džudi, Mladen Andrejević, Aleksandar Đurica, Tatjana Venčelovski, Miloš Milaković Ćićo, Stefan Bundalo, Sunčica Milanović, Jovo Maksić, Dragoljub Ćeranić, Petar Milićević, Nemanja Zubac, Kristijan Marković

Scenario za Lihvara napisao je Strahinja Madžarević. Direktor fotografije je Dušan Grubin, poznat po filmovima Tmina,  Afterparti i Taurunum Boy , a pomoćnik reditelja je Dragan Nikolić. Scenografi su Lara Buncić i Nikola Stojanović, šminkerka je Sonja Vizentaner, a kostimografkinja je Ružica BukvićĆeranići nisu jedina braća koja su radila na ovom filmu – Aleksandar Dedakin je bio vođa snimanja, a Filip Dedakin glavni organizator.

Ovo ostvarenje će u redovnu bioskopsku distribuciju ući 20. maja. Distributer je kuća Art Vista. Film traje 90 minuta.

Zoran Janković