SRB ENG

Najava: „Prolećna pesma“ Natalije Avramović premijerno na 49. FEST-u

12. maj 2021. | Autor: Zoran Janković
Narednih dana (u sklopu programa FEST Fokus tekućeg, 49. izdanja FEST-a u glavnom gradu naše zemlje) premijerno će biti prikazana i „Prolećna pesma“, debitantski dugometražni igrani film rediteljke Natalije Avramović. U pitanju je samostalno proizveden film. Film će distribuirati kuća FAME Solutions.

Sinopsis glasi: Petra je mlada rediteljka, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster. Posle venčanja prijateljice, dok leži gola na pesku, Petra prolazi kroz katarzu. Oslobađa se bola i leptir, koji je prati kroz čitav film, odlazi. Savest joj je oslobođena, spremna je da raširi krila.

Natalija Avramović je film režirala po scenariju koji je napisala zajedno sa Ljubinkom Stojanović. Direktor fotografioje je Dimitrije Jokovićž Džima, montažerka Ana Radojičić, a scenografkinja i kostimografkinja Anna Kolbianova. Muziku za film je komponovao Marko Matović.

U filmu glume: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, Ana Mandić, Gavrilo Avramović, Dušan Stanikić Miloš Milovanović, Radovan Vujović.

Film je producirala Natalija Avramović (producentska kuća „Nacija“), a kproducentkinja je Nada Savić (kuća „Besne slike“), uz doprinos Đorđa Đokovića i Emilija Nestorović. Film je nastao u saradnji sa udruženjem „Gledalište“ i uz tehničku podršku kompanije Cinnerent. Prolećna pesma traje 72 minuta.

O nastanku filma, Natalija Avramović ispričala je sledeće: „Produkcijsku kuću Nacija sam osnovala u februaru ove godine, a u maju su počele pripreme za snimanje filma. Sama sam našla sredstva kako bih omogućila snimanje koje je počelo 20. juna ove godine i završilo se 1. jula, a u uz pomoć glumca Đorđa Đokovića, direktora Doma omladine Kragujevac, i mlade organizatorke i glumice Emilije Nestorović. Snimali smo ukupno devet dana snimanja na lokacijama u Beogradu (Radio-televizija Srbije, Filmske novosti), Kragujevcu (Arsenal FEST) i u Crnoj Gori (Ada Bojana).“

Dodala je i sledeće: „Od početka do kraja, svaka scena i svaki kadar je proživljen i oživljen do kraja, iskreno, direktno i bez okolišanja. Snimili smo film čija je glavna karakteristika dokumentarizam i autentičnost događaja kojih sam i sama bila akter, pa se kao najbolje rešenje za ovu vrstu filma nametnuo naturalistički pristup u procesu rada sa ljudima, u realnim objektima koji su bili deo te proživljene realnosti i samog života koji po meni, nadilazi svaku fikciju. Ovakav princip u stvaranju filma se takođe odnosio i na način snimanja scena (kamera iz ruke, minimalna rasveta, snimanje u realnim objektima), montaža diskontinuiteta, scenaristički minimalizam… Ta lepota stvarnosti i intezivan doživljaj života i ljubavi isijava i prži poput afričkog sunca tokom celog filma. Sunce koje je mene obasjalo pre dve godine u Južnoj Africi i mog oca pre 25 godina, koje se ne gasi, u meni je probudilo novu energiju i ideju za ovaj film i treba da nosi celu priču. U vizuelnom smislu, scene su naglašene tom snagom svetlosti!“

Kao i ovo: „Scenario za film Prolećna pesma nastao je u trenutku kada sam odlučila da budem ono što jesam i prihvatim sebe onakvu kakva sam. Pisala sam ga u obliku dnevnika jer sam želela da sačuvam autentičnost doživljaja koje sam imala u poslednjih mesec dana, da sve dok je još živo i stvarno u meni ostane i ne nestane. Prolećna pesma je na neki način moj poslednji pozdrav ocu koji se nije desio za njegova života.“

Natalija Avramović je rođena 1983. u Kruševcu. Završila je prve tri godine Prve kragujevačke gimnazije i četvrtu godinu u SAD. Diplomirala je na Akademiji umetnosti na odseku za filmsku i televizijsku režiju. U stalnom je radnom odnosu u „Filmskim novostima“ kao reditelj, scenarista i montažer preko 15 dugometražnih dokumentarnih filmova.  Sa dokumentarnim filmom „Ljuba“ dobila je prvu nagradu „Zlatna buklija“ i učestvovala je u takmičarskom programu Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma/Martovski festival, kao i sa studentskim filmom „Lilit“ (2005). Izabrana je na državnom konkursu za finansiranje i sufinasiranje projekata u kinematografiji u kategoriji razvoja projekta u 2014.godini i kategoriji za unapređenje i razvoj filmskog scenarija u 2013. godini za projekat „Otkriće života“.

Natalija Avramović.

Zoran Janković