SRB ENG

Nastavlja se snimanje igranog filma „Metamorfoze“ reditelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića

23. februar 2021. | Autor: Zoran Janković
Portal Radio televizije Srbije (RTS) javio je i da se u  drugoj polovini februara, na lokacijama u Beogradu i Pančevu, nastavlja snimanje dugometražnog igranog filma „Metamorfoze“ reditelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića; u pitanju je  zajednička proizvodnja „Non-Aligned Films“ iz Beograda i Radio-televizije Srbije. Ovaj projekat podržao je i Filmski centar Srbije (FCS).

Prva i druga priča iz ove trodelne strukure snimljene su 2020. godine, a ulaskom RTS-a u ovaj projekat, stekli su se uslovi za njegovu finalizaciju.

Film Metamorfoze je debitantsko dugometražno igrano ostvarenje rediteljskog dvojca kojeg čine talentovani, mladi i već nagrađivani autori Dušan Zorić i Matija Gluščević, koji potpisuju i scenario i režiju filma. Ovo je ujedno i njihov diplomski rad na studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ispred produkcijske kuće „Non-Aligned Films“ producenti filma su Čarna Vučinić (kojoj je ovo i master rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu) i Damjan Knežević, a od strane RTS-a kreativni supervizor projekta je Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa, dok je supervizor produkcije za RTS Marija Bereta.

Metamorfoze su egzistencijalna drama sa elementima fantazije i nadrealnog. Film je podeljen na tri poglavlja, tri čina koji prate tri različita života jedne istoimene sredovečne žene – Draginje. Ne birajući sredstva i često zanemarujući sopstveni razum, svaka Draginja na svoj način pokušava da „iskoči iz svoje kože“. Svako poglavlje je novi Draginjin karakter i nova šansa koju ona dobija nakon suočavanja s prethodnim neuspehom.

Glavna uloga poverena je hrvatskoj glumici Kseniji Marinković, a ostale uloge u filmu tumače Boris Isaković, Isidora Simijonović, Radoje Čupić, Bojan Žirović, Olga Odanović, Nenad Ćirić, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Miloš Timotijević, Miloš Samolov, Fedor Đorović i mnogi drugi.

Direktori fotografije su Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić, scenografkinje Iva Ilić i Milena Grošin, kostimografkinja je Kristina Savić, za snimanje i obradu zvuka zaduzeni su Uroš Todorović i Milan Antić, montažerka filma je Olga Košarić a šminkerka Slađana Vujković.

Metamorfoze su, još krajem 2019. godine, predstavljene na marketu Festivala u Solunu gde su osvojile nagradu za najbolji projekat. Svetska televizijska premijera filma Metamorfoze planirana je na Radio-televiziji Srbije u jesen 2022. godine, nakon njegove festivalske i bioskopske distribucije.

Matija Gluščević i Dušan Zorić.

Detaljnije ovde: https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/film-i-tv/4268553/metamorfoze-snimanje-film-beograd-pancevo.html