SRB ENG

Nastavljen rad na dokumentarnom filmu „Topli film“ Dragana Jovićevića i Nikole Ljuce

31. jul 2020. | Autor: Zoran Janković
Nakon zastoja usled dobro poznatih epidemioloških i društvenih okolnosti, ovih je dana i sedmica uspešno nastavljen rad na dokumentarnom ostvarenju naslovljenom  „Topli film“. I taj film nastaje zahvaljujući, između ostalog, i podršci Filmskog centra Srbije (FCS).

Kratak sinopsis glasi: Dva mlada glumca istražuju temu reprezentacije LGBT osoba kroz istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije i društvenih okolnosti koje su uticale na tretiranje tih karaktera.

O suštini ovog svog dela reditelji, Dragan Jovićević i Nikola Ljuca, ukazali su nam na sledeće:

-Kvir je subverzija, a naš film pripada hibridnoj formi koja slobodno prelazi iz igranog u dokumentarno pa u arhivsko i obratno. U tom smislu, to je svojevrsni eksperiment nad samim filmskim rodom i ulogom glumca u kreiranju narativa.

Reditelji su otkrili u kojoj se fazi trenutno nalazi ovaj intrigantni projekat:

Film je trenutno u fazi montaže i prikupljanja arhivskog materijala. Poslednjih godinu i po dana smo proveli u snimanju dokumentarnih i igranih delova. S obzirom na to da je sama tema istraživanje kvira u jugoslovenskom filmu, od početka nam se nametnulo pitanje kako da formalno ispratimo narativni okvir.

Film, dakle, zajedno režiraju Dragan Jovićević i Nikola Ljuca, a po scenariju za koji je zaslužan Dragan Jovićević. U filmu se pojavljuju glumci Đorđe Galić i Đorđe Mišina.

A o izazovima stvaranja jednog ovakvog filma Jovićević i Ljuca su nam rekli ovo:

Kada je objavljeno da je film dobio sredstva za produkciju na konkursu FCS-a, desili se nešto vrlo čudno. Tabloid Informer nas je napao i izvukao na naslovnu, iako niko nije znao o čemu se zaista radi u filmu. Sama tematska postavka dokumentarca isprovocirala je dežurne pseudo branioce nepostojećih nacionalnih interesa, a nas film se bavi nečim što je istorijski pregled iz današnje perspektive. Taj događaj je našao i mesto u našem filmu ali sam je i usmerio na izbor glumaca i samo pokretanje produkcije filma u jednom daleko provokativnijem smeru, nego što smo to u početku zamislili.

Kada je u strukturi filma reč, evo šta smo saznali od reditelja Toplog filma:

-Kroz ovu formalno narativnu istragu vode nas dvojica mladih glumaca, Đorđe Mišina i Đorđe Galić. Oni su studenti glume pred koje smo stavili dilemu da li na početku karijere treba prihvatati ulogu u nečem što je seksualno i politički subverzivno. Njihove privatne dileme se prelamaju sa pokušajem sistematizacije i istorizacije tretmana kvir likova i društvenim promenama u jugoslovenskom filmu. Samim tim, igrani delovi su dekonstrukcija različitog pojma tretmana kvira po dekadama Jugoslavije i kasnije Srbije.

Dodali su i ovo:

Istražujući filmove u kojima su se te tematike provlačile, uvideli smo jasne podele na 60-te godine kada su kvir likovi prvi put prepoznati u filmovima crnog talasa, 70-te kada su se pojavljivali sporadično u filmovima žanra, 80-te kada su postali nezaobilazni deo populističkih komedija, kroz turbulentne 90-te kada se njima kao manjinom bavio samo Žilnik i na kraju u eri postmoderne kada oni postaju „opšte mesto“. Radeći na ovom filmu želimo da napravimo i istorijski dokument i jedan popularan film, koji će svojim metafilmskim sadržajem biti provokacija i poziv na debatu.

Producenti ovog ostvarenja su Nataša Pavlović (Pogon) i Predrag Azdejković (Merlinka festival). Nastanak filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS), a projekat ovog filma pobedio je na petoj radionici dokumentarnog filma u organizaciji Udruženja DokSrbija.

Rečima producenta, očekuje se da premijerno Topli film bude prikazan početkom sledeće godine.

Zoran Janković