Završeno je trinaesto izdanje Festivala filmova Jugoistoične Evrope (South East European Film Festival), a festivalska priznanja tom prilikom otišla su na adrese i nekoliko srpskih filmova, autora i glumaca. Festival se održava u tri svetske metropole – Berlinu, Parizu i Vašingtonu.

Članovi evropskog žirija bili su: Frosa Pejoska-Bouchereau, Igor Stanković, Frederic Fappani von Lothringen, Yves Rousslet, koji su odlučili da Nagradu za naboljeg glumca ponese Predrag Miki Manojlović (film „Trag divljači“), dok je Nagradu za najboljeg reditelja osvojio Nedeljko Kovačić (film „Vera“).

Američki žiri je radio u sastavu: Roman Kostovski, Patricia Corbet , Jacqueline Headington, i oni su, između ostalog, odlučili da je najbolja glumica Jovana Stojiljković („Vera“), da su autori najboljeg scenarija: Đorđe Milosavljević, Nenad Pavlović, Dimitrije Vojnov („Trag divljači“), najbolji reditelj Nedeljko Kovačić („Vera“), najbolji film „Vera“.

A po odluci Evropskog žirija mladih iz Pariza i Berlina, najbolja glumica je Jovana Stojiljković  („Vera“), autori najboljeg scenarija: Đorđe Milosavljević, Nenad Pavlović, Dimitrije Vojnov („Trag divljači“), najbolji reditelj je Nedeljko Kovačević („Vera“), a najbolji film je „Vera“.

Oba ova nagrađena filma nastala su uz podršku Filmskog centra Srbije.

Više o nagradama i festivalu ovde: http://www.see-ff.net/

Zoran Janković