SRB ENG

Niz srpskih filmova i manjinskih srpskih koprodukcija u programima ovogodišnje SEEfest-a u Los Anđelesu

28. april 2021. | Autor: Zoran Janković
Upravo danas, 28. aprila, kreće novo, ovogodišnje izdanje festivala SEEfest (Festival filmova Jugoistočne Evrope) u Los Anđelesu. Festival je osnovan još 2002. godine, a svih ovih godina cilj je ostao isti – na godišnjem nivou predstavljati filmove hvaljene i u u međunarodnim okvirima, kao i umetničke instalacije, konferencije filmskih stvaralaca, filmske i projekte novih medija u fazi nastajanja, filmske retrospektive, književne salone i ostale događaje iz ovog  dela Evrope i sveta.

I ove godine u programima festivala u Los Anđelesu biće niz srpskih filmova i manjinskih koprodukcija; publika će tako biti u prilici da pogleda mnogonagrađivani celovečernji rediteljski prvenac Marka Đorđevića, film Moj jutarnji smeh, kao i dugometražno dokumentarno ostvarenje Linija života iskusnog Darka Bajića.

Na programu je srpsko-britanski dokumentarac Faith and Branko autorke Ketrin Hart, a tu je i manjinska srpska koprodukcija, takođe dokumentarni film U slavu kraljice Tatije Škirtladz, kao i kratki filmovi Izgubljeni dani u režiji Jovane Avramović i  Jakna u režiji Aleksandre Nestorov.

Svetsku premijeru ovih dana na ovoj losanđeleskoj filmskoj fešti imaće kratkometražno dokumentarno ostvarenje Nevidljivi život (Invisible Life) autora Vuka Dapčevića, koji, uz kako navode, dosta mračnog humora prikazuje lokdaun u Srbiji tokom marta 2020. godine. U program je uvršten i srpski kratki animirani film Trkija Marije Vulić i Isidore Vulić.

Počasne nagrade festivala dobiće Dubravka Ugrešić, hrvatska glumica Marija Škaričić i srpska glumica Jasna Đuričić (osim Mog jutarnjeg smeha, na programu je i ostvarenje Quo Vadis, Aida u kome Jasna Đuričić takođe glumi). Članice žirija su i Milena Zdravković, koncept-dizajnerka poreklom i obrazovanjem iz Srbije, i Ivana Todorović, rediteljka, između ostalog, zaslužna i za režiju nagrađivanog kratkog igranog filma Kao kad sam kod kuće.

Festival je počeo danas, 28. aprila, i trajaće sve do 5. maja.

Zoran Janković