U prvoj nedelji oktobra svoje 19. izdanje imaće Evropski festival animiranog filma “Balkanima”. Festival će biti održan od 4. do 9. oktobra u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu i predstaviće domaćoj publici 93 kratkometražna autorska animirana ostvarenja, produkcije evropskih zemalja, koja su realizovana u prethodne dve godine. Ulaz na sve programe je besplatan.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 29 filmova, od kojih je pet nastalo u srpskoj produkciji i koprodukciji. U pitanju su kratkometražni animirani filmovi “O novcu i sreći” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, “Stvaranje – Prvi kosmos” Jelene Bešir, “ID” Ane Pakljanac, “Naslov” Dane Vukajlović i animirani muzički spot za bend “Nula” pod nazivom “Seme” reditelja Mihajla Dragaša. O nagradama za najbolje filmove glavnog takmičarskog programa odlučivaće žiri u sastavu: producentkinja zagrebačkog Animafesta Paola Orlić, direktorka festivala Fantoche u Badenu Ivana Kvesić i domaći autor animiranih filmova, vizuleni umetnik i profesor Rastko Ćirić.

Iz filma „Mr. Pete and the Iron Horse“

Međunarodni žiri za studentske filmove činiće autorka animiranih filmova iz Zagreba Ivana Bošnjak, autorka animiranih filmova i vizuelnih efekata i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Mina Cvetinović Pavkov i domaći autor animiranih filmova i vizuelni umetnik Miloš Tomić. U studentskom programu biće prikazana dva srpska filma studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti, Sofije Stojanović i Izabele Radisavljević.

Tokom prve večeri festivala, u utorak, 4. oktobra, pored projekcije takmičarskih filmova, otvorene su i dve izložbe. U pitanju su izložbe “Dobro jutro! Nikome” Andree Novićević koja “jasno teži ka direktnoj komunikaciji sa publikom kroz negovanje ironičnog narativa” i izložba “Makedonski animirani film 1971-1991”.

Pored spomenutih izložbi u pratećem programu festivala biće prikazan dokumentarni film “Grad animacije – 50 godina Animafesta”, program makedonskih animiranih filmova, radionica stop-trik animacije za studente i program kratkometražnih animirano-eksperimentalnih filmova autora Erika Lajzera iz Njujorka.

Festival su pored matičnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Informacije o festivalu i kompletna satnica su dostupni na sajtu festivala.

Za vizuelni identitet ovogodišnje “Balkanime” pobrinuo se domaći crtač stripova i animator Aleksa Gajić koji je u svom prepoznatljivom retro-futurističkom maniru kreirao plakat i špicu festivala.

Z. J.

Fotografije: Balkanima

Naslovna fotografija: Iz filma “O novcu i sreći” (Foto Baš Čelik)