Panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ održan je danas u Sali “Makavejev” Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, na kome su razmotrena ključna pitanja i izazovi sa kojima se danas susreće srpska filmska industrija. Ovaj događaj organizovala je Mreža kinoprikazivača Srbije u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, a sa ciljem okupljanja predstavnika relevantnih institucija, ustanova i udruženja u oblasti kinematografije i filmske industrije, producenata, distributera i prikazivača.

Na panelu su razmatrane teme kao što su perspektive i razvoj kinematografije, finansiranje filmskih projekata, distribucija i promocija srpskih filmova, uloga prikazivača u podršci domaćem filmskom stvaralaštvu, kao i značaj obrazovanja i razvoja talenata.

Boban Stefanović, predsednik Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije, povodom ovog okupljanja je istakao:  “Kovid kriza je iza nas,  i mi kao mali prikazivači primetili smo da su se navike gledalaca promenile, da imamo možda malo manji broj publike u bioskopima. Ideja nam je bila da okupimo celu filmsku industriju, od producenata, distributera do prikazivača, da pronađemo načine kako da u budućnosti učinimo domaći film vidljivijim, da možda pokrenemo neke nove inicijative za razvoj publike, da svi zajedno jednostavno razgovaramo. Odatle može doći dosta dobrih ideja koje ćemo, nadam se, realizovati u budućnosti”.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom održavanja panela je rekao: “Važan deo svake kinematografije su prikazivači, a filmovi koje finansira FCS dolaze pred publiku koja je glavni, merodavni činilac svake kinematografije. Mreža kinoprikazivača u poslednje četiri godine već značajno utiče na gledanost, pre svega domaćeg filma. Ovakve skupove vidim kao neku vrstu razmene mišljenja i razvoja strategije, upravo za pospešivanje gledalaca”.

Na temu  perspektiva, razvoja kinematografije i novih izazova, govorili su Tijana Despotović, savetnik za filmsku umetnost i audio-vizuelno stvaralaštvo u Sektoru za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Srbije, Gordan Matić, direktor FCS-a, Sonja Damjanović, zamenica predsednika Upravnog odbora FCS-a, i Boban Stefanović, predsednik Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije. U ovom segmentu panela bilo je reči o trenutnoj analizi, izazovima i mogućnostima za dalji razvoj, modelima finansiranja i konkursima, a prikazani su i trejleri domaćih filmova koji ulaze u distubuciju u narednom periodu.

O produkciji, distribuciji i promociji srpskih filmova, sa  fokusom na prikazivačku delatnost i na ulogu bioskopa govorili su Gordan Matić, direktor FCS-a; Igor Stanković, direktor MCF MegaCom filma; Milan Stojanović, producent; Dejan Dabić, urednik Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu; Dragan Jović, Festival filmske režije Leskovac; Boban Stefanović, predsednik UO MKS; i Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra “Mija Aleksić” Gornji Milanovac. U ovoj celini teme su bile strategije za uspešnu produkciju, distibuciju i prikazivanje domaćih filmova, kao i njihova promocija, domaće i međunarodno tržište, Festivali, korišćenje digitalnih platformi itd.

O obrazovanju i razvoju talenata u kinematografiji, obrazovanju za deficitarna zanimanja u organizaciji FCS i Fakulteta dramskih umetnosti, obukama i podršci mladim filmskim stvaraocima, govorili su Gordan Matić, direktor FCS-a, Saša Sailović, predstavnik Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, i Boban Stefanović, predsednik UO MKS.

Cilj panela „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ bio je da se sagledaju novi izazovi i iniciraju novi načini za unapređenje poslovanja u filmskoj industriji. Domaći film mora da bude vidljiviji, a da bi se to postiglo neophodno je pokrenuti inicijative za razvoj nove publike i povećanje gledanost u bioskopima. Tehnološki izazovi, suočavanje sa smanjenjem broja publike u bioskopima, privlačenje nove publike, promene navika gledalaca, filmska piraterija, finasiranje, samo su neki od izazova savremenog srpskog filma. To su izazovi koji mogu biti prepreke, ali i prilika za inovacije i razvoj novih poslovnih modela.