Promocija knjige “Spasi mačku” scenariste Blejka Snajdera, u izdanju Filmskog centra Srbije i Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, održana je u sredu 21. decembra u Artget Galeriji Kulturnog centra Beograda. O knjizi su govorili direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić, filmski reditelj, scenarista i urednik na RTS Saša Radojević, scenarista Boris Grgurović i direktor Filmskog centra Srbije i filmski reditelj Gordan Matić.

Scenarista Boris Grgurović, direktorka AVCRS Anja Ilić, direktor FCS-a Gordqan Matić i urednik izdavačke delatnosti FCS-a Miroljub Stojanović (Foto Đorđe Bajić)

Anja Ilić se zahvalila Filmskom centru Srbije i Gordanu Matiću na podršci i razumevanju u prvih godinu i po dana rada ove institucije. O izdavačkoj delatnosti i saradnji sa FCS-om rekla je: “Ovo je druga naša zajednička aktivnost – prva je bila promocija već postojećih izdanja. Smatram da će ovo izdanje i te kako da koristi svim filmskim profesionalcima u Republici Srpskoj, koji su pokazali veliko interesovanje upravo za izdanja o scenarijima, u smislu zanata i toga kako ga napisati. Jako mi je drago što smo deo ovog izdavaštva, što smo partneri sa Filmskim centrom Srbije. Nadam se da nas očekuje još ovakvih saradnji”.

Scenarista i reditelj Saša Radojević (Foto Đorđe Bajić)

Saša Radojević je govorio o knjizi: “Oni koji žele da proniknu u to kako nastaju komercijalni filmovi i na koji način im je najbolje pristupati, u ovoj knjizi mogu da pronađu zaista puno elemenata za konsultovanje i ugledanje. Mnogi od ovih saveta su vrlo upotrebljivi jer autor daje i niz filmova koji su nastali po tom modelu. Dakle, postoji nešto što je rezultat njegovog iskustva i njegove prakse, a potvrdilo se kroz određeni broj filmova. Onome ko želi da postane uspešan filmski scenarista, ova knjiga može da bude najbolji prijatelj”.

Boris Grgurović je istakao: “Cela edicija ‘Imaginarijum’ jako je važna jer je to već određeni fond knjiga koji daje neku širinu. Sa te strane, mislim da je važno da scenaristi čitaju što više ovakvih knjiga. Ovo je samo neka vrsta pravilnika, vodiča. Što više tih vodiča čitamo, sami pravimo svoj koordinatni sistem”.

Direktor FCS-a Gordan Matić (Foto Đorđe Bajić)

Gordan Matić je govorio o kvalitetima Snajderovog dela: “Ova knjiga je značajna jer dopunjuje ono što govore Vogler, Meki i Fild u prethodnim knjigama edicije. Za jednog scenaristu ili pisca romana ima jako dobrih podsetnika, ključnih tačaka koje vas vode u pokušaju rešavanja kreativnih problema. Jako mi se dopao njegov način pisanja. Knjiga je vrlo pitka i mogu da je čitaju i srednjoškolci, kao i oni koji se ne bave profesionalno filmom”.

Knjiga Blejka Snajdera “Spasi mačku” ide tragom Sida Filda. Bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma… između ostalog. Kako je to u predgovoru sjajno primetila Šila Henahen Tejlor, autor Blejk Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu , kasting, marketing, … i čini da njegova knjiga “bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

Blejk Snajder (1957-2009) je započeo karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji “Kids Incorporated”, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Blejk je velikim studijima prodao mnogo originalnih scenarija i pičeva, a jedan od tih scenarija prodao je Stivenu Spilbergu. To ga je uvrstilo među najuspešnije scenariste u Holivudu. Producirao je dva filma. Sarađivao je s “Univerzalom”, “Diznijem”, Foks Femili TV, itd.