Skoto tri godine nakon svetske premijere u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, srpski dugometražni igrani film “Otac” u režiji Srdana Golubovića ovih dana ovenčan je nagradom “Zlatni petao” u kategoriji najboljeg inostranog filma u Kini, saopštio je The Match Factory iz Kelna, vlasnih svetskih prava. Ova nagrada je ekvivalent nagradama Američke filmske akademije i odluku o dobitnicima donosi žiri u kome su filmski stvaraoci, filmski stručnjaci i istoričari filma. “Zlatni petao” se dodeljuje od 1981. godine.

“Otac”, čiji nastanak je podržao i Filmski centar Srbije, je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do Beograda, s kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Gordan Bogdan u sceni iz filma „Otac“

Uz Gorana Bogdana koji tumači naslovnu ulogu, u filmu igraju: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jova Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović, a u ulogama dece Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Scenario za film potpisali su Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, a film je snimljen u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BIH. Film su, uz Filmski centar Srbije, podržali nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, fondovi Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, Arte France i ZDF Arte kao i koprodukcionog fonda “Eurimages>”.

Film je prikazivan i nagrađivan na mnogim festivalima, a za ulogu oca Nikole Goran Bogdan je bio nominovan i za nagradu Evropske filmske akademije – evropskog Oskara.

Z. J.

Fotografije: Maja Medić