Festival italijansko-srpskog filma u Beogradu, koji je planirano da se ove godine održi u periodu između 23. i 27. septembra, raspisao je konkurs nazvan “Short with a view on fe(u)ature”. Cilj konkursa je da se italijanskim i srpskim filmskim stvaraocima mlađim od trideset godina pruži prilika da svoje radove predstave profesionalcima (producentima, distributerima, rediteljima, glumcima, scenaristima) italijanske i srpske kinematografije, ujedno i protagonistima beogradskog Italijansko-srpskog filmskog festivala i da se tom prilikom da mogućnost mlađim konkurentima da pokažu i izraze svoj talenat pred priznatim akterima na  međunarodnoj filmskoj sceni.

 

PRAVILA ZA UČESĆE NA FESTIVALU

“Short with a view on fe(u)ature” je ekskluzivni konkurs za filmske stvaraoce mlađe od 30 godina. Kandidati treba da popune formular na onlajn platformi festivala.

Film može da bude na srpskom, italijanskom ili engleskom jeziku i u svakom formatu, ali mora da postuje sledece uslove:

-Film mora da bude duži od 3 minuta a kraći od 15 minuta (ukljucujuci i naslove)

-Filmski stvaralac mora da bude mlađi od 30 godina

-Film mora da stigne na konkurs najkasnije do 5 septembra. Učešće je besplatno.

 

ŽIRI I NAGRADE

Žiri koji će predsedavati konkursom na Festivalu Italijansko-srpskog filma u Beogradu izabraće ukupno šest kratkometražnih filmova među pristiglim italijanskim i srpskim ostvarenjima.

Ovih šest kratkometražnih filmova biće prikazani na Beogradskom filmskom festivalu u “Sali srpskog filma”, gde će biti ocenijvani od strane publike i stručnog zirija.

Pobednik se proglašava bez mogucnosti prigovora u odnosu na odluku stručnog žirija i publike u toku završne večeri Festivala italijanskog-srpskog filma u Beogradu, 23 septembra.

Pobednik će imati mogućnost da predstavi i pojasni ideju svog kratkometražnog filma ispred filmskih eksperata prisutnih na festivalu.

Organizatori festivala omogućiće pobedniku šansu da se poveže sa italijanskim i  srpskim filmskim produkcijama, kao i da razvije potencijal realizacije budućih projekata.

 

USLOVI ZA UČEŠĆE NA PREDSELEKCIJI

U obzir dolaze samo filmovi koji su nastali od 2021 godine.

Kopija filma treba da bude u HD (po mogućnosti u mp4 formatu); da bi film mogao da se preuzme preko linka sa onlajn platforme festivala, film mora da stigne najkasnije do 5 septembra.

 

ODABRANI FILMOVI

Poverljivost i privatnost podatka o poslanom filmu je apsolutno zagarantovana, do zvanične komunikacije od strane direkcije festivala.

Datum i vreme projekcije biće saopšteni čim to bude bilo moguće, a o datumu saopštenja odluku donosi direkcija film festivala.

 

TROŠKOVI I OBAVEZE

Učešće na konkursu “Short with a view on fe(u)ature” je besplatno.

 

DELEGACIJA

Organizatori “Festivala Italijansko-srpskog filma u Beogradu ponudiće gostoprimstvo jednom  delegatu pobedničkog filma (reditelju, producentu, distributeru, glumcu).

Troškovi putovanja delegirane osobe za pobednički film biće pokriveni od strane organizatora festivala.

 

FINALNE DISPOZICIJE

Odgovornost producenta ili distributera mora da garantuje da film ima pravnu osnovu i slobodu emitovanja. Svaka kontroverza ili bepravna interpretacija regulative festivala biće kažnjiva pred sudom “Foro di Roma” u Italiji.

Prihvatanje regulative, gore napisane, obavezuje i poštovanja uslova učešća, koji ukoliko se ne poštuju, bice kažnjivi na sudu u “Foro di Roma”. Nema odstupanja od propisane regulative.

Z. J.