Drugi po redu Festival filmskih autorki održaće se početkom juna u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, u organizaciji udruženja OFF Novi Sad, pod okriljem Autonomnog festivala žena. Konkurs za prijavu ostvarenja otvoren je do 20. maja, a prijavljeni filmovi mogu biti profesionalni i studentski, različitih žanrova i formata, koji su u celosti ili u određenim segmentima autorsko delo žena.

Autorke mogu prijaviti svoja ostvarenja putem linka, a prijave za radionice, svi zainteresovani mogu poslati na mejl autonomnifestivalzena@gmail.com.

Filmovi koji ce biti prikazani na festivalu biće objavljeni nakon selekcije.

Kako i sam film mora postavljati pitanja i biti odraz svih ljudi, potrebno mu je što više ženskih glasova, da filmskim jezikom započinju debate, donesu nove perspektive, promene i talas bunta.  Zato je ideja festivala da podrži žensko filmsko stvaralaštvo, afirmiše rad autorki i angažovanu umetnost, kao i da podstakne formiranje ženskih filmskih kolektiva.

Osim filmskih projekcija, u okviru festivala biće organizovane i filmske radionice od 6. do 8. juna (16 do 18 časova) koje će svim ljubiteljima filma i filmske kritike pružiti odgovore na pitanja kako se analitički gleda film, koji  su parametri relevantni i važni za analizu filma, kako analizirati razvoj radnje, interakcije likova, dijaloga, zvučne podloge i opštu sposobnost filma da održi pažnju. Predavanja će držati dramaturškinje Divna Stojanov i Marija Pejin.

Udruženje OFF Novi Sad je nastalo sa ciljem da obogati kulturnu ponudu u Novom Sadu, alternativnoj umetnosti i umetnicima vrati snagu, moć, kredibilitet u društvu i osnaži talas mogućih pitanja i odgovora.

Festival filmskih autorki je deo Autonomnog festivala žena, prvog feminističkog festivala u Novom Sadu koji je stvorio javni prostor u kom može slobodno i glasno da se debatuje i skrene pažnja na pitanja kao što su nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvena zaštita, položaj žena u umetnosti, nauci i preduzetništvu, a festival podstiče i žensko stvaralaštvo.

Z. J.