Ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala biće održano od 5. do 12. novembra ove godine. U sklopu programa Industrija biće predstavljena platforma za edukaciju, saradnju i umrežavanje filmskih stručnjaka u regionu. Otvorene su prijave za radionicu „Moj prvi scenario“ koja će biti realizovana u sklopu programa Industrija ZFF-a, a namenjena je filmskim stvaraocima koji pripremaju scenario za svoj prvi dugometražni igrani film. Rok za prijave je 20. jul 2023.

Od pristiglih prijava biće odabrano šest učesnika/ca radionice: dvoje iz Hrvatske, četvoro iz ostatka Evrope, uključujući učesnike/ce iz zemalja-potprograma Media (Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Turska).

Cilj radionice je pomoć mladim autorima/autorkama u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vođstvo dvojice skript-doktora. Uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i na rešavanju problematičnih delova, u opuštenoj radnoj atmosferi biće pokušano da se mladim kolegama  pomogne da što uspešnije dovrše svoje scenarističke radove.

Radionica je besplatna za sve polaznike, a stranim polaznicima biće osiguran smeštaj i putni troškovi.

Zainteresovani kandidati treba da pošalju prijavu koja će obuhvatati:

1. kratku biografiju sa ličnim podacima

2. sinopsis

3. scenario ili triment + minimalno 3 razrađene scene

Projekti iz Hrvatske, Bosne, Srbije i Crne Gore mogu se prijaviti na domaćim jezicima, ali u slučaju izbora autori projekta treba da pripreme engleski prevod do sredine novembra.

Rok prijave: 20. jul 2023.

Prijave slati na e-mail: infoindustry@zagrebfilmfestival.com

Rezultati konkursa biće objavljeni početkom septembra 2023. godine.

Više informacija o prijavama na sledećem linku:  https://zff.hr/otvorene-prijave-za-radionicu-moj-prvi-scenarij

Radionicu zajednički organizuju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR). U prethodnih deset izdanja radionice učestvovalo je ukupno 60 projekata iz evropskih država, od čega 22 hrvatska autora/autorki sa projektima koji su na sigurnom putu da budu realizovani.

Z. J.