Festival “Slika u pokretu” otvorio je konkurse za prijavu TV serija i studentskih kratkometražnih filmova koji će biti deo programa Sedmog festivala snimateljskih ostvarenja, od 15. do 18. decembra u Novom Sadu. Konkurs za prijem TV serija otvoren je od 17. septembra do 20. oktobra.

Na konkurs se mogu prijaviti TV serije koje su emitovane nakon 1. decembra 2021. godine, odnosno čije emitovanje je planirano da počne do 1. decembra 2022. godine. Direktor fotografije TV serije mora biti državljanin Republike Srbije. Na konkurs se mogu prijaviti TV serije čija je većinska produkcija nacionalna, a neće se razmatrati serije snimljene sa više kamera u sistemu.

Konkurs za prijem studentskih kratkometražnih filmova otvoren je od 17. septembra do 31. oktobra. Na konkurs se mogu prijaviti igrani i dokumentarni kratkometražni filmovi. Maksimalna dužina trajanja filmova je 30 minuta. Filmovi moraju biti završeni u periodu od 1. januara 2021. godine do datuma prijavljivanja. Većinski producent mora biti akreditovana visokoškolska ustanova Republike Srbije ili Republike Srpske i neophodno je da je tokom snimanja filma direktor fotografije bio student kamere.

Prijavljivanje na oba konkursa se vrši putem zvaničnog sajta festivala slikaupokretu.rs.

Sedmo izdanje festivala “Slika u pokretu” biće održano od 15. do 18. decembra 2022. u Kulturnom centru Novog Sada. Pored nacionalne selekcije igranih filmova, selekcije TV serija i selekcije studentskih filmova, donosi mnoštvo pratećeg programa, radionica i masterclass programa namenjenih snimateljima. Festival je nastao u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), sa idejom da predstavi rad direktora fotografije na filmu. Festival “Slika u pokretu” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Đ. B.

Naslovna fotografija: Lilit Andrić