Film Zrinka Ogreste „Plavi cvijet“ pozvan je u takmičarski program 28. Festivala evropskog filma Palić koji se od 17. do 23. jula održava na Paliću i Subotici.  Festival europskog filma Palić jedan je od najvažnijih filmskih festivala u zemljama u okruženju i sa sasvim evropskim sadržajem. Predstavlja najkvalitetnija dela suvremene evropske kinematografije i neguje tradiciju autorskog i umetničkog filma. Glavni takmičarski program čine 12 izabranih filmova koji su svetske premijere imali na ključnim svetskim festivalima i posvećen je onim evropskim delima koja podstiču pitanja o sudbini evropskog čoveka, ukazujući na raskoš i važnost različitosti unutar evropskog prostora.

Film Plavi cvijet film je o ženi, majci i kćeri, a u njegovom je središtu sredovečna Mirjana, službenica u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan proslave 20. godišnjice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji.

Scenarista filma je Ivor Martinić uz saradnju redatelja Ogreste, a u filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi. Producent filma je Ivan Maloča, direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, a autori mjuzike Dino Osmanagić i Kristijan Koščica.

Plavi cvijet, koji je sredinom aprila doživeo svetsku premijeru u glavnom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala na kojem ga je publika proglasila trećim najboljim ostvarenjem festivala, a pre nekoliko dana nominovan je za međunarodnu filmsku nagradu ‘East-West Golden Arch’‘, snimljen je u produkciji Interfilma iz Zagreba, te koprodukciji Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije, a uz podršku HAVC-a i FCS-a. Film će hrvatsku premijeru imati 20.jula na 68. Pulskom filmskom festivalu.

Z. J.