Peti filmski festival “Valter fest”, koji čuva sećanje na filmskog velikana Velimira Batu Živojinovića i promoviše filmove nove srpske produkcije, održava se od 22. do 25. septembra u Mladenovcu, u organizaciji Centra za kulturu i turizam Mladenovac. Zvanično otvaranje festivala započelo je filmom “Komedija na tri sprata” rediteljke Sandre Mitrović koja je sa filmskom ekipom prisustvovala otvaranju festivala, a festivaj je otvorenim proglasio naš glumac Lazar Ristovski. U četiri festivalska dana posetioci će moći da pogledaju osam domaćih filmova, od kojih su neki pretremijerni.

Na programu su sledeća ostvarenja: “Komedija na tri sprata” Sandre Mitrović, “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, “Džem od kavijara” Ivice Vidanovića, “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Andrića, “Jenga – Čudna igra” Nikole Končarevića, “Heroji radničke klase” Miloša Pušića, “Ala je lep ovaj svet” Filipa Čolovića i “Trag divljači” Nenada Pavlovića.

Stručni žiri festivala u sastavu: reditelj Srđan Dragojević (predsednik žirija) i glumci Petar Božović i Katarina Radivojević, članovi, dodeliće nagrade za najbolji film, režiju, glumca i glumicu, dok će ove godine specijalna nagrada za životno delo biti dodeljena jednom od najpoznatijih reditelja u bivšoj SFRJ, pripadniku “praške škole”, Lordanu Zafranoviću. Ove godine biće dodeljena i nagrada publike.

Selektor “Valter festa” Dragan Jeličić i umetnički direktor festivala Branko Miloradović opredelili su se za filmove koji na najbolji način predstavljaju kvalitet, kreativnost i žanrovsku raznolikost filmske produkcije u Srbiji. Tokom festivalskih dana publiku očekuje i bogat prateći program, koji će biti završen koncertom Radeta Šerbedžije.

Z. J.

Fotografije: Centra za kulturu i turizam Mladenovac