Dodelom nagrada i projekcijom filma Toni Erdman sinoć je svečano zatvoren 22. Festival autorskog filma. Gran-pri „Aleksandar Saša Petrović“ dobio je iranski film Zovem se Nero.

dsc_0078

Ovogodišnji Festival autorskog filma završen je dodelom glavnih nagrada u Domu omladine. Gran-pri „Aleksandar Saša Petrović“, u iznosu od 5 000 evra, za najbolji film glavnog, takmičarskog programa pripao je filmu Zovem se Nero, iranskog reditelja Rafi Pitsa, a u ime fondacije Aleksandar Saša Petrović zahvalio se profesor Božidar Radenković. Reditelj Rafi Pits nažalost nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanom zatvaranju, ali se publici obratio putem video poruke u kojoj je izrazio svoje veliko oduševljenje i zahvalnost. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Kristi Puiju za film Sijeranevada. Specijalnu nagradu žirija dobio je film Album čiju režiju potpisuje Mehmet Kan Mertoglu.

Milica Tomović prima nagradu.
Milica Tomović prima nagradu.

Žiri u sastavu Ivan Ikić, Ivan Salatić i Tanja Šljivar jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolji film u selekciji Hrabri Balkan dodeli filmu Tranzicija rediteljke Milice Tomović. Žiri je istakao da se hrabrost rediteljskih izbora Milice Tomović ne ogleda samo u tretmanu teme promene pola, nego i u njenim estetsko-formalnim rešenjima. Portretisanje porodice kao funkcionalne, integrativne i jedine jedinice srpskog tranzicionog društva koja svojim članovima pruža osećaj istinskog pripadanja, prihavatanja i ljubavi, izuzetak je, pa možda i jedinstven slučaj u srpskom filmu. Milica Tomović suptilnim vizuelnim rešenjima, temeljnim pripremnim radom sa glumcima i preciznim dijalozima najavljuje beskompromisan rediteljski opus.

dsc_0111

Na samom kraju ceremonije i neposredno pre poklona volontera i tima festivala publici se obratio i dobitnik Srebrnog medveda, reditelj Andreas Dresen. Nakon svečane ceremonije prikazan je film Toni Erdman nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara i time je zvanično zatvoren 22. Festival autorskog filma.

dsc_0389

Na repertoaru 22. FAF-a prikazano je 81 filmsko ostvarenje u devet festivalskih dana u periodu od 25. novembra do 3. decembra u deset bioskopskih sala. Festival je do sada posetilo oko 24.000 gledalaca, a ostvarenja koja su izazvala najveće interesovanje publike biće prikazana na BIS od 4. do 7. decembra u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra Beograda i bioskopu „Fontana“. Više o nagradama, kao i program FAF-a na BIS možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

_img6849

 Đ. B.