SRB ENG

Počelo snimanje filma „Probudi me“ Marka Šantića (manjinska srpska koprodukcija)

01. februar 2021. | Autor: Zoran Janković
Kako javlja portal Film New Europe, 26. januara je krenulo snimanje celovečernjeg igranog filma „Probudi me“ (Zbudi me) reditelja Marka Šantića; u pitanju je koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Srbije i Francuska, podržana, između ostalog, i na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS).

Sinopsis otkriva sledeće: Rok, koji pamti od privremenog gubitka pamćenja, odlučuje da napusti idilični turistički grad i da se vrati u rodno mesto. Ne seća se niti svoje devojke Rine ni svoje problematične prošlosti. Dok pokušava da zaštiti svog mlađeg brata Jureta od lošeg društva i loših uticaja, moraće ponovo da se suoči sa svojim nekadašnjim životom.

Šantić je napisao scenario sa slovenačkim scenaristom i rediteljem, Goranom Vojnovićem, i hrvatskom scenaristkinjom, Sarom Hirbar. Direktor fotografije je Ivan Zadro iz Hrvatske. Uloge tumače: Jure Henigman, Živa Selan, Timon Šturbej, Nataša Brabar Gračner, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Andrej Murenc, Blaž Setnikar, Benjamin Krnetić, Nebojša Pop Tasić, Jure Ivanušič, Alenka Kraigher, Vito Weis, Vid Klemenc, Andrijana Boškoška Batič.

Planirano je da snimanje traje 32 dana u više gradova i mesta u Sloveniji (Jesenice, Bled, Kamnik i Ljubljana), a očekuje se da film bude završen do kraja 2021. godine.

Šantićev film Probudi me produciraju Danijel Hočevar i Zala Opara, odnosno, kuća Vertigo iz Slovenije, a u koprodukciji sa kompanijama Living Pictures (Srbija), Jaka Produkcija (Hrvatska) i Hippocampe Productions (Francuska). Film je podržao i panevroski fond Eurimages, a budžet se procenjuje na 1,3 miliona evra.

Marko Šantić, rođen u Splitu, reditelj je zapaženog kratkog filma Srečno pot Nedim, koji je bio nominovan za Nagradu Evropske filmske akademije, a osvojio je  odličje Srce Sarajeva na Sarajevskom filmskom festivalu. Njegov debitantski dugometražni film Zavedi me (2013) ovojio je Nagradu Vesna za režiju na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu.

Autorka fotografija: Zala Opara