Snimanje dugometražnog igranog filma o nekadašnjem političaru, gradonačelniku Novog Sada i advokatu Svetozaru Miletiću (1826-1901) i njegovoj borbi za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji počelo je 4. oktobra u Beogradu, u režiji Darka Bajića, u prisustvu ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića i predsednika vojvođanske vlade Igora Mirovića.

Prva klapa za film „Svetozar Miletić“, KZŠ

Film režira Darko Bajić, po scenariju Milovana Vitezovića, koji su dramatizovali Kosta Peševski, Slobodan Terzić i reditelj. Film nastaje u produkciji Zillion Filma i izvršnoj produkciji Košutnjak Filma; producent je Lazar Ristovski, izvršni producent Zoran Janković, a urednik filma Slobodan Terzić.

Prva klapa za film „Svetozar Miletić“, KZŠ

Direktor fotografije je Zoran Jovanović Žofr, S.A.S., scenograf je Dejan Anđelković, kostimograf Boris Čakširan, a autor maske je Aleksandar Rašinac Kempes. Uloge tumače: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković

Prva klapa za film „Svetozar Miletić“, KZŠ

Povodom prve klape Darko Bajić je izjavio sledeće: ,,Dramski tekst Milovana Vitezovića nije samo izvrsna scenaristička podloga za film, koja poštujući žanr biografsko istorijskog filma, osvetljava deo srpske istorije, to je monumentalna drama o nepokolebljivoj čovekovoj veri u svoje ideale. Istrajnost u borbi za očuvanje tradicije i posebnosti srpskog naroda, jeste svetlost koja obasjava i nadahnjuje buduća pokoljenja. Film o Svetozaru Miletiću priča je o borcu koji traži pravdu za svoj narod, ali i o uticaju moćnih da stvaraju i prekrajaju istoriju. Film je ispričana kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice koja ne samo što je očuvala ideale svoga oca, već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena, kako na Balkanu tako i u svetu. Milicina perspektiva donosi slojevitije i dublje razmevanje epohe i društvenih odnosa 19 veka koji predstavljaju temelje moderne srpske države . Njenom snagom, Milica je uspela da prevaziđe ne samo svoje intimne sukobe i lokalne političke igre koje nastoje da ponište sve za šta se zalagao Svetozar Milietić, već i agresiju velikih evropskih sila čiji se interesi slamaju preko naroda na Balkanu. Ona se svojeom borbom ustoličila kao istinska heroina u istoriji srpskog naroda.’’

Prva klapa za film „Svetozar Miletić“, KZŠ

Film će biti sniman sedam sedmica na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Vršcu, Subotici i Somboru, a a premijera filma biće upriličena u maju mesecu 2020. u Novom Sadu.

Ovaj projekat su podržali: Pokrajinska Vlada, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Novi Sad, kao i lokalne samouprave AP Vojvodine: Stara Pazova, Kula, Novi Bečej, Čoka, Mali Iđoš, Odžaci, Kanjiža, Irig, Opovo, Titel, Bačka Palanka, Plandište, Bač, Šid, Bečej, Beočin, Bačka Topola, Ada, Žitište, Srbobran, Pećinci, Odžaci, Sečanj, Apatin, grad Sombor, grad Zrenjanin,  grad Subotica i grad Kikinda.

Sponzori i donatori filma su: Comtrade, Voda Voda, RTV, Turističko naselje Ribarsko ostrvo Prezident Hotel

Autor fotografija je Nikola Tomić.

Z. J.