Pod sloganom “Ovde!”, osmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) biće održan od 21. do 23. novembra 2022. godine u Domu kulture Gračanica. KMMFF organizuje Evropski kulturni forum u saradnji sa Domom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Cena ulaznica za filmove na festivalu je simbolična – 200 dinara za sve 2D projekcije.

Festival otvara višestruko nagrađivani film Stefana Arsenijevića “Strahinja Banović” a prvog dana festivala biće prikazana i komedija Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek”. Drugog dana festivala na programu su “Vesele devedesete” Lorenca Di Amika De Karvalja, nastao je u koprodukciji Italije, Srbije i Portugalije, i srpski film “Sveta Petka: Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića. Poslednjeg dana festivala publika će imati priliku da premijero pogleda ostvarenje “Vera” Nedeljka Kovačića, dok će ovogodišnje izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala biti zatvoreno projekcijom filma “Heroji radničke klase” Miloša Pušića.

Dečiji program i ove godine ima posebno mesto da festivalu a najmlađa publika će imati jedinstvenu priliku da uživa u istaknutim evropskim animiranim filmovima, sinhronizovanim ili titlovanim na srpski jezik. Biće prikazani filmovi: “Vinski, nevidljivi super klinac”, “Mala banda” i “Faraon, divljak i princeza”.

Nakon sedam uspešnih i posećenih izdanja KMMFF nastavlja da radi na podizanju kulturne svesti i jačanju kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu.

Z. J.

Fotografija: KMMFF