SRB ENG

Podrška Hrvatskog audiovizualnog veća (HAVC) za projekte novih filmova Vladimira Perišića i Igora M. Toholja

16. decembar 2020. | Autor: Zoran Janković
Na šestoj sednici Hrvatskog audiovizualnog veća (HAVC) u trećem sazivu, koja je održana u onlajn vidu, doneta je, između ostalih, i odluka o dodeli sredstava za podršku filmskih koprodukcija sa manjinskim hrvatskim udelom. Tom odlukom, podrška tog tela odobrena je i projektima novog dugometražnog igranog filma Vladimira Perišića, „Lost Country“, i kratkog eksperimentalnogfilma „Upload Memories“ Igora M. Toholja.

Lost Country, rečima reditelja, istražuje čulno, emocionalno i političko odrastanje glavnog junaka Stefana koji se nalazi u situaciji da bira izmedju vernosti porodici i sopstvenim uverenjima. Kroz portrete tri generacije jedne porodice, film je ujedno priča o istorijskoj i politickoj transformaciji jugoslovenskog drustva.

Lost Country, ranije podržan i na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS), nastaje u koprodukciji producentskih kuća Trilema (Srbija),  KinoElektron (Francuska) i Kinorama (Hrvatska). Kao i u slučaju prethodnog mu filma, višestruko nagrađivanog ostvarenja Ordinary People, Perišić i ovog puta sarađuje sa scenaristkinjom Alis Vinokur, inače, i scenaristkinjom zapaženog filma Mustang, ali i scenaristkinjom i rediteljkom filmova Disorder i Proxima.

Kako stoji u obrazloženju HAVC-a, Uploaded memories eksperimentalni je film strukturiran od niza kadrova koji su automatiovani kompjuterski generisanim algoritmom koji pravi njihov poredak. Reč je o digitalizovanim kadrovima Super 8 koji su lična  arhiva autora. Redatelj, manipulišući privatnim snimcima, reinterpretira proces sećanja. On postavlja pitanje da li je moguće napraviti mašinu koja može da virtuelno rekonstruiše proces sećanja, a krajnji ishod je vrlo začudna, nostalgična, mešavina kadrova koji u kombinaciji sa zvučnom slikom deluju upravo kao sećanje kakvo bi bilo ako bi bilo moguće da se ono preseli na filmsko platno.

Igor M. Toholj.

Projekat je koprodukcija između Srbije i Hrvatske, a hrvatski koproducent je F.F. Produkcija. I ovaj projekat je (u julu ove godine) podržan na konkursu Filmskog centra Srbije, a ovdašnji producent je kuća Zero produkcija.

HAVC je ovom projektu odobrio podršku u iznosu od 35 hiljada kuna, dok je projekat novog filma Vladimira Perišića dobio podršku od 550 hiljada kuna.

Izvor: HAVC.

Na fotografiji u pročelju teksta: Vladimir Perišić

Zoran Janković