Ovdašnja producentska kuća Set Sail Films dobila je podršku programa Creative Europe MEDIA na konkursu za sufinansiranje razvoja projekata u okviru “mini-slate” kategorije, i to za filmove „Usud“, reditelja Stefana Maleševića, „Foreign Woman“, rediteljke Patrisije Perez Fernandez i „Leto“, rediteljke Nevene Desivojević.

Set Sail Films je filmska produkcija širokog spektra projekata, sa akcentom na autorskom izrazu kako u igranom, tako i u dokumentarnom i animiranom filmu. Osnovana je 2019. godine u Beogradu od strane troje producenata – Andrijane Sofranić Šućur, Marije Stojnić i Miloša Ivanovića, koji su ovim putem ujedinili svoja pređašnja iskustva iz filmske industrije.

„Usud“, drugi dugometražni igrani film srpskog reditelja Stefana Maleševića, koprodukcija je Srbije, Holandije, Češke i Slovenije. „Usud“ je smešten u paganski svet iz staroslovenske prošlosti i prikazuje život vrednog seljaka koji teži materijalnom uspehu, makar i po cenu jedinstva porodice. Nakon razilaženja sa rođenim bratom, propast njegovog dela imanja vodi ga na put samospoznaje i suočavanja sa svojim usudom.

„Foreign Woman“ je srpsko-špansko-francusko-kubanska koprodukcija, takođe drugi film kubanske rediteljke Patrisije Perez Fernandez, koja je 2019. godine odnela glavnu nagradu festivala IDFA u Amsterdamu. Impresivno putovanje kroz rediteljkinu emotivnu i audio-vizuelnu arhivu stvara svojevrsni dnevnik žaljenja koji se bavi smrću bliskih i krivicom onih koji ostaju za njima.

Kratki igrani film „Leto“ prikazuje dve sestre prinuđene da se nose sa neminovnom smrću u svojoj porodici u igranom prvencu Nevene Desivojević, srpske filmske rediteljke iz Lisabona sa prethodnim iskustvom u kratkom dokumentarnom filmu.

Projekat filma „Usud“ prethodno je podržan i na konkursu za razvoj projekta Filmskog Centra Srbije, dok je film „Leto“ podržan na konkursu FCS-a za sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih filmova.

Z. J.