Balkan Young Talent je nova inicijativa koju su zajednički razvili festivali Beldocs IDFF i Al AJB DOC.

Pozivaju se reditelji, u starosti od 18 do 30 godina, iz zemalja Zapadnog Balkana da se prijave za učešće u programu koji ima 2 sesije – u Beogradu od 11. do 13. maja 2023. godine tokom Industry programa Beldocs festivala i u Sarajevu, od 08. do 12. septembra .2023. u okviru Industry programa AJB DOC.

Prvu sesiju čini intenzivni trodnevni program koji ima za cilj da podstakne kreativnost, olakša razmenu znanja i podstakne umrežavanje mladih autora. Predavanja, paneli i jedan na jedan mentorstvo će polaznicima pružiti osnovna teorijska i praktična znanja koja će im pomoći u kreiranju dokumentarnog filma u trajanju od 10 minuta, a koji se fokusira na temu slobode.

Tokom leta učesnici će pod vođstvom iskusnih mentora raditi na kratkom filmu, koji će biti predstavljen grupi međunarodnih profesionalca tokom Industry programa AJB DOC.

Među novonastalim filmovima biće izabrano 3-5 ostvarenja koji će se predstaviti grupi međunarodnih profesionalaca dokumentarnog filma tokom Industry programa AJB DOC, gde će programeri iz Al Jazeere Balkan će izabrati 1 projekat koji će biti prikazan na njihovim platformama u kratkim formatima.

Formular za aplikaciju možete naći OVDE.

Rok za prijavu je 27. mart 2023!