Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, 48. po redu, biće održan od 13. do 17. avgusta, a filmove je potrebno prijaviti najkasnije do 1. jula ove godine.

Kako stoji u opširnijem podsećanju na istorijat ove filmske fešte na njenom zvaničnom sajtu, „prvi festival održan je od 15. do 21.avgusta 1977. godine i taj termin, sredina ili početak druge polovine avgusta, ostao je tradicionalan, osim 1989. godine kada je zbog pomeranja termina Festivala u Puli, Vrnjački Festival bio „premijerni“ i održan na kraju jula meseca.

Projekcije su održavane na Letnjoj pozornici (stari objekat) da bi od 1988. godine bile premeštene u novi Amfiteatar sagradjen na Crkvenom (Čajkinom) brdu. Specifično zamišljen i specifično ustrojen Festival filmskog scenarija, nije bio nikome konkurencija i nije želeo da ispravlja ničije „nepravde“ i „greške“, naprotiv s jasnom koncepcijom i namerom odgovorno i sigurno išao je svojim putem, tretirajući scenario kao osnovu i bitni ključ filmskog stvaralaštva, vraćajući mu dostojanstvo koje je zaslužio. Time je izborio svoje značajno mesto u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Nije preterano reći da se od formiranja ovog Festivala o scenariju govori s većim poštovanjem i uvažavanjem nego do tada, a scenaristi dobijaju status ravnopravnih autora filma.“