SRB ENG

Preminuo reditelj, istoričar filma i filmski pedagog Nikola Stojanović (1942-2021)

06. januar 2021. | Autor: Zoran Janković
U 79. godini je preminuo cenjeni  filmski reditelj i scenarista, istoričar i teoretičar filma, kao i filmski pedagog, Nikola Stojanović.

Debitantski dugometražni igrani film, naslovljen baš kao i kratki mu amaterski „Draga Irena“, snimio je 1970. godine. Usledili su „Polenov prah“ (1974), „Pogled u noć“ (1978) i „Od zlata jabuka“ (1986). Poslednji  dugometražni igrani film „Belle Epoque“ uradio je 1990. godine, koji je, usled ratnih zbivanja materijal ostao u Jadran filmu u Zagrebu. Premijeru je taj film doživeo sedamnaest godina docnije, pod novim naslovom „Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu“ – na Prvom filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu, i tom je prilikom  osvojo Gran pri Ibis za najbolji film. Autor je i zapaženijh i nagrađivanih kratkometražnih ostvarenja  „Bluz“, „Torzo“, „Draga Irena“.

Prizorr iz filma Belle Epoque.

Osnivač je i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa Sineast. Osim toga, Stojanović je bio i veliki poznavalac i ljubitelj dela Akire Кurosave. Doktorsku tezu o japanskom reditelju odbranio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je  profesor Istorije filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu, te na Fakulutetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Opširnije ovdehttp://www.kinoteka.org.rs/preminuo-reditelj-nikola-stojanovic/

Foto: Jugoslovenska kinoteka