Svečanom dodelom nagrada, koja je, usled vremenskih nepogoda održana u Dvorani Park, umesto tradicionalno na Kanli kuli, završen je 36. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival.

Žiri takmičarske selekcije dugometražni igrani film radio je u sastavu: Jelisaveta Seka Sablić – predsednica, Rumena Bužarovska, Đorđe Milosavljević, Andrija Mardešić i Dušan Kasalica, članovi žirija. Žiri je odluke doneo većinom glasova.

Što se učešća srpskih filmova i srpskih manjinskih koprodukcija tiče, Zlatnu mimozu za najbolji scenario dobila je Una Gunjak za film „Ekskurzija“, inače, manjinsku srpsku koprodukciju, jer, kako stoji u obrazloženju žirija, autorka nam kroz uverljivost govora otkriva svež pogled na mladu generaciju. A glavna glumica iz ovog filma 17-togodišnja Asja Zara Lagumdžija dobila je Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu za svež i autentičan glumački izraz. Još jedan mladi glumac je osvojio specijalno priznanje žirija –  reč je o Jovanu Giniću za ulogu u srpskom filmu „Lost country“ reditelja Vladimira Perišića.

Osim toga, zbog inovativnog, hrabrog i eksperimentalnog izraza, podsećajući na originalni i nekonvencionalni rukopis Živka Nikolića, nagrada „Živko Nikolić“ za specijalni doprinost filmskom izrazu dodeljuena je Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film „Da li ste vidjeli ovu ženu?“, srpsko ostvarenje, koje je, kao i filmovI „Lost Country“ i „Ekskurzija“, nastalo i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Žiri za dokumentarni film (u sastavu Dejan Petrović predsednik i članovi Velibor Čović i Josip Lukić), jednoglasno je odlučio da Specijalno priznanje pripadne srpskom filmu „Procenti života“ crnogorskog autora Vladimira Perovića.

Nagrada „Milan Žmukić“ za poseban doprinos afirmaciji festivala dodeljena je Jelisaveti Seki Sablić na ceremoniji svečanog otvaranja.

Opširnije o ostalim nagradama na sledećem linku: https://filmfestival.me/grand-pix-festivala-pripao-filmu-sigurno-mjesto-reditelja-juraja-lerotica/

Zoran Janković