SRB ENG

Projekat filma „Zaboravimo okean“ Marka Grbe Singha u programu Cinelink Co-Production Market 2021 Sarajevo Film Festival-a

08. jun 2021. | Autor: Zoran Janković
Poznato je koji će to filmski projekti ovog leta učestvovati u segmentu Cinelink Co-Production Market (Koprodukcioni market Sinelink) programa CineLink Industry Days Sarajevo Film Festival-a; među deset odabranih projekata dugometražnih filmova je i projekat igrano-dokumentarnog filma „Zaboravimo okean“ (Forget the Ocean, Why Not Try Surfing These Insane River Waves) srpskog reditelja Marka Grbe Singha.

Kratak sinopsis otkriva sledeće: Polazeći od ličnog porodičnog iskustva, reditelj smešta nesvakidašnji ljubavni susret svojih bake i deke šezdesetih godina u Londonu u današnji trenutak i sagledava ga kroz današnji društveni kontekst.

Reditelj i scenarista je Marko Grba Singh, producentkinja Dragana Jovović, a koproducentkinja Jasmina Sijerčić.  Film nastaje u produkciji kuća Non-Aligned Films (Srbija) i  Bocalupo Films (Francuska). Projekat ovog igrano-dokumentarnog filma je podržan na na konkursu Filmskog centra Srbije za za razvoj scenarija.

Marko Grba Singh je rođen 1988. godine u Beogradu. Trenutno je na umetničkim doktorskim studijama filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi kratki dokumentarni filmovi „Kasno smo se sreli“ i „Bledo“ imali su svetsku premijeru na festival Visions du Réel u Nionu u Švajcarskoj. Njegov srednjemetražni igrani film „Abdul & Hamza“, koji se bavi sudbinom izbeglica na tlu Evrope, premijerno je prikazan na festivalu FID Marsej 2015. godine i dobio specijalnu nagradu žirija. Početkom aprila 2016. godine, u okviru projekta Looking China, odlazi u Kinu i snima kratki dokumentarni film „Zvezde Gaomeigua’’, za koji dobija nagradu za najinovatiniji kratki film na festivalu Visions du Reel u Nionu, 2017. godine. Umetnički je director festivala Beldoks i jedan od selektora Pančevo film festivala. Živi i radi u Beogradu.

Zoran Janković