Danas je obznanjeno koja su to 34 projekta dugometražnih filmova odabrana za ovogodišnje izdanje koprodukcionog marketa prestižnog Berlinskog filmskog festivala; među izabranima je i projekat novog igranog filma Ognjena Glavonića. U pitanju je projekat filma naslovljenog „U senci rogova“ (In the Shadow of the Horns). Ovaj projekat je prethodno izborio podršku Filmskog centra Srbije (krajem novembra prošle godine, i to u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu), kao i Fonda Hubert Bals u maju 2021. godine. Pomenuti market biće održan po 19. put, ove zime od 12. do 16. februara, a kao i prethodne godine u onlajn vidu.

Film nastaje pod okriljem ovdašnje producentske kuće Non-Aligned Films. Producenti su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić, a i za scenario i za režiju je zadužen Ognjen Glavonić.

Kratak sinopsis otkriva sledeće: Tokom poslednje godine srednje škole, Vuk – metalac iz malog banatskog sela – pokušava da snimi album sa svojim blek metal bendom i održi klimavo prijateljstvo sa najboljim prijateljem Igorom. Zajedno pokušavaju da se izbore sa predrasudama i osudama svog okruženja, zajednice koja skriva duboke tajne iz prošlosti.

Ognjen Glavonić je autor zapaženih dokumentarnih filmova Živan Pujić JimmyŽivan pravi pank festival i Dubina dva, kao i segmenta Od Pepela u omnibusu Oktobar. Njegov dugometražni igrani prvenac, film Teret je, nakon svetske premijere u zvaničnom programu Kanskog filmskog festivala u proleće 2018. godine, prikazan na više od 80 međunarodnih festivala, osvojivši 25 nagrada, među kojima su i one za najbolji film na Festivalu autorskog Filma u Beogradu i Zagreb Film Festivalu, nagrada za najboljeg reditelja na festivalu u Marakešu, kao i Srce Sarajeva za najboljeg glumca koje je dobio Leon Lučev. Osim toga otkupljen je za bioskopsko prikazivanje, kao i ostale vidove distribucije, u mnogim zemljama i regionima širom sveta, ukljujućujući i SAD.

Ognjen Glavonić, foto: Anne Colliard

Zoran Janković