SRB ENG

Projekat „Tvrđava i derviš“ Vlastimira Sudara u konkurenciji 14. izdanja programa ScripTeast

17. maj 2020. | Autor: Zoran Janković
Sticajem dobro nam znanih okolnosti, i 14. izdanje programa ScripTeast, programa koji se obično odvijao tokom Kanskog filmskog festivala, se ovog proleća održava u onlajn varijanti. U sredu, 20. maja, biće saopšteno ime pobednika koji će dobiti i 10 hiljada evra za razvoj projekta, a među 11 odabranih za ovogodišnje izdanje je i projekat filma „Tvrđava i derviš“ srpskog scenariste i reditelja Vlastimira Sudara.

Podsećamo… Vlastimir Sudar je autor knjige o Aleksandru Petroviću „Portret umjetnika kao političkog disidenta“ koju je objavio FCS, i koautor igranog filma „Granice kiše“ čiji je manjinski koproducent  takođe Filmski centar Srbije.

Granice kiše

Projekat „Tvrđava i derviš“ je takođe podržao Filmski centar Srbije – projekat je dobio sredstva na konkursu za razvoj scenarija. U obrazloženju komisije je tom prilikom napisano: „Autor sa velikim međunarodnim iskustvom se poduhvata adaptacije i integracije dva ključna romana Meše Selimovića, na način koji je dostojan i dosledan izvorniku… Ovakve vrste inteligentne i kompetentne upotrebe mahom neiskorišćenog kapitala naše književnosti itekako su neophodne u vreme kada bez moralnog kompasa lutamo u našim regionalnim post-društvima, žaleći za vremenima koja nismo ispravno zapamtili, i slaveći ideje i ideologije koje nas opet mogu odvesti u propast.“

Ovogodišnji ScripTeast uvrstio je scenario „Tvrđava i derviš“ među jedanaest finalista iz osam zemalja centralne i istočne Evrope. Autori imaju priliku da razvijaju scenarije za dugometražne igrane filmove pod mentorstvom svetski priznatih profesionalaca iz oblasti filma, a pored razvoja scenarija, ovaj osmomesečni program je  fokusiran na promociju projekata i njihovih autora, kao i pronalaženju međunarodnih koproducenata, planiranju distribucije i marketinga projekta.

Vlastimir Sudar, foto: Pavle Popović

Zoran Janković