Promocija knjige “Spasi mačku” scenariste Blejka Snajdera, u izdanju Filmskog centra Srbije, biće održana u sredu 21. decembra u 18 sati u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda. O knjizi će govoriti: direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić, filmski reditelj, scenarista i urednik na RTS Saša Radojević, scenarista Boris Grgurević i direktor Filmskog centra Srbije i filmski reditelj Gordan Matić.

Knjiga Blejka Snajdera “Spasi mačku”, (čemu još jedna knjiga o scenariju, pita se autor u uvodu?) ide tragom Sida Filda. Bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma… između ostalog. Kako je to u predgovoru sjajno primetila Šila Henahen Tejlor, autor Blejk Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu , kasting, marketing, … i čini da njegova knjiga “bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

Blejk Snajder (1957-2009) je započeo karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji “Kids Incorporated”, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Blejk je velikim studijima prodao mnogo originalnih scenarija i pičeva, a jedan od tih scenarija prodao je Stivenu Spilbergu. To ga je uvrstilo među najuspešnije scenariste u Holivudu. Producirao je dva filma. Sarađivao je s Univerzalom, Diznijem , Foks Femili TV…