Prvi “Interakcija” festival kratkog dokumentarnog filma svečano je završen 23. avgusta u bioskopu SKC Požega dodelom nagrada i premijerom filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg “Interakcija” studentskog filmskog kampa. Nagradu za najbolji film festivala dobile su rediteljke Urška Đukić iz Slovenije i Émilie Pigeard iz Francuske za film “Bakin seksualni život”.

Od izabranih 15 filmova u takmičarskom programu, tročlani međunarodni žiri sastavljen od istaknutih filmskih profesionalaca koji su postigli zapažene rezultate u polju dokumentarnog filma na međunarodnom nivou: Iva Radivojević (Srbija/SAD), Pavel Možar (Nemačka) i Vladimir Perović (Srbija), izabrao je dobitnika nagrade za najbolji film festivala uz sledeće obrazloženje:

Slovenačka rediteljka Urška Đukić tokom dodele nagrada

“Angažovan, smeo, provokativan, izuzetno maštovit, besprekorno prožima različite elemente ekspresije. Izvanredno izrađena animacija iz kontrapuntka do brutalnog svedočenja, otvara mračni abis istorijskih dimenzija. Balansirajući težinu teme sa činjenicama izgovorenim od strane naratora i tragikomičnim jezikom animacije, film stvara novi prostor u kome iskustvo ove viševekovne priče, postaje blisko i sveprožimajuće. Izvanredna kombinacija ovih elemenata dotiče naše telo i um. Prosto predivno!”

Nagradu korediteljki Urški Djukić je uručila predstavnica Sirogojno Companya, sponzora nagrade, a pored novčanog iznosa nagrada podrazumeva i umetnički rad vajara Marka Crnobrnje. Dobitnica nagrade, zahvalila se na nagradi, na izuzetnom obrazloženju žirija, i toplom prijemu od strane publike.

Nagrada feszivala – rad vajara Marka Crnobrnje

Na osnovu glasova publike i žirija publike dodeljena je i nagrada publike filmu “Moj teča Tudor”, pobeniku Berlinskog festivala 2021, koji je režirala moldavska rediteljka Olgia Lucovnicnova.

Takođe, na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala, prilazana su tri kratka dokumentarna filma nastala tokom ovogodišnjeg studentskog filmskog kampa “Interakcija”. Učesnici 17. kampa “Interakcija” su proteklih dana u Užicu, Čačku i Požegi snimali kratke dokumentarce uz mentorstvo izraelskog reditelja Efima Graboja. Ekipa u Čačku, na čelu mladim rediteljem Jovanom Dopuđom iz Srbije, snimila je film “Rajkova sreća” o Čačaninu Rajku koji pokušava da opstane u svom gradu, dok nastoji da pronađe i ženu za sebe. Užička ekipa, koju je predvodio reditelj Abraham Eskobedo Salas iz Meskika, pronašla je inspiraciju za film upoznavši fotografa Miloša Cvetkovića Cveklu i snimila film “Jesenja sonata”, dok je požeška ekipa na čelu sa rediteljkom Jovanom Avramović u filmu “Dolazak kući” imala za temu introspektivno putovanje ove mlade rediteljke po povratku u svoj rodni grad u kome nastoji da pronađe deliće proteklih vremena.

Isti program filmova prikazan je 24. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Radionicu dokumentarnog filma pohađalo je 26 mladih dokumentarista iz svih krajeva sveta

U okviru ovogodišnjeg programa “Interakcija 2022” (kamp, radionica i festival) ugošćeno je 45 učesnika iz 25 zemalja. Pored kampa (8 – 24. avgust) i festivala, od 17. do 24. avgusta, u Požegi je održana Interakcija: Radionica dokumentarnog filma, na kojoj je učestvovalo 26 izabranih mladih dokumentarista iz svih krajeva sveta, čiji su predavači i tutuori bili afirmisani dokumentaristi: Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh. Program “Interakcija 2022” organizuje NFC Filmart uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju, koji realizuju Hartefakt fond, kao i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Filmsa, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

Z. J.

Fotografije: Dragan Đukić