Internacionalni filmski festival Ženski likovi ispred i iza kamere održava se 17. i 18. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci, Uzun Mirkova 1.

Festival 17. juna u 17h otvara panel Ženski likovi u domaćoj kinematografiji čiji učesnici su rediteljka Mina Đukić, glumica Sonja Kolačarić, scenaristkinja Ljubica Luković, filmski kritičar Đorđe Bajić i filološkinja Verica Arsić. Zatim u 19h započinje projekcija internacionalnih kratkih filmova sa autentičnim glavnim ženskim likovima, nakon čega sledi kratak razgovor sa prisutnim autorkama.
Drugi dan festivala, 18. juna započinje u 17h panelom Barbi revolucija: Kako pisati žene kao osobe, a ne lutke? sa rediteljkama filmova iz selekcije Tamarom Denić, Mae Merikom i filozofom feminističkih studija Jovanom Petković. Kao i prvog dana, slede filmske projekcije od 19h i razgovor sa prisutnim autorkama. Festival želi da prevaziđe stereotipe junakinja na našem području i šire i bavi se analizom filma iz ženske perspektive.

Tokom dve večeri prikazuje se 12 višenagrađivanih kratkih filmova iz Srbije, Crne gore, Francuske, Engleske i Amerike. Žanrovi i teme su raznovrsne – od komedije o finansijskom pritisku savremenog doba Burn Out, mjuzikla o prevazilaženju seksualnih blokada Vagina Musical, do drame o suočavanju sa prošlim životima naših roditelja Señor i mnogih drugih svežih pogleda na svet… U selekciji je i prošlogodišnji dobitnik studentskog Oskara, film Istina rediteljke Tamare Denić, kome je ovo domaća premijera filma.

U okviru festivala organizuju se i filmske radionice 21. i 22. juna na SAE institutu i u Kinoteci.

Više informacija na LINK-u.