Srpski reditelj Ognjen Glavonić, učesnik prvog izdanja Ponta Lopud festivala 2021., izabran je kao prvi rezident koji će četiri sedmice u jesen ove godin, boraviti u rezidenciji za umetnike na ostrvu Lopudu, gde će raditi na razvoju novog dugometražnog filma. Tročlano veće iz sveta filmske industrije izabralo je redatelja Ognjena Glavonića na temelju kvaliteta njegovog novog projekta „U senci rogova“. Projekt je podržao i Filmski centar Srbije, jedan od partnera Ponta Lopud festivala.

Ponta Lopud film festival u saradnji s programom Rezidencija za umetnike Zaklade Lopud, na ovaj način pružaa podrške mladim regionalnim filmskim profesionalcima, učesnicima dosadašnjih izdanja Ponta Lopud festivala, u njihovom daljnjem profesionalnom napretku. U okviru programa Rezidencija za umetnike Zaklade Lopud izabrani učesnici dobijaju jedinstvenu priliku da se u tišini i lepoti ostrva Lopuda u potpunosti usredsrede na rad na svojim novim filmskim projektima.

Sinopsis novog Glavonićevog filma glasi: Srednjoškolac Vuk, metalac iz malog banatskog sela, pokušava da snimi album sa svojim blek metal bendom i održi klimavo prijateljstvo sa   Igorom. Kroz razne avanture i probleme koji ih prate zajedno uče kako da se izbore s besom, nedoumicama, strahovima, ali i predrasudama i osudama sredine u kojoj žive – zajednice koja krije duboke tajne.

Ponta Lopud filmski festival nova je forma malog filmskog festivala i kreativnog haba koji spaja kreativce regionalne filmske industrije i na jednom mestu nudi priliku za sticanje znanja, kreativne susrete, razmenu iskustava i poslovno umrežavanje. Majstorski kursevi i predavanja vrhunskih svetskih filmskih profesionalaca, opušteni filmski razgovori i projekcije filmskih klasika, osmišljeni su prvenstveno kao nadahnuće i podrška razvoju novih filmskih talenata i projekata u regionu.

Ponta Lopud festival raspisuje konkurs za učestvovanje u programu Rezidencija za umetnike Zaklade Lopud dva puta godišnje. Sledeći konkurs biće otvoren tokom održavanja ovogodišnjeg izdanja festivala u od 20. do 24. juna 2023. godine.

Podrobnije informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenom sajtu festivala  www.pontalopud.hr, kao i na društvenim mrežama.

Z. J.