U julu 2022. godine u okviru četvrtog ciklusa „Istorija vojvođanskog filma“ najavljeno je otvaranje sale “Mira Banjac” Kulturnog centra i bioskopa Abazija, u prisustvu ove velike umetnice. Ove godine završeno je opremanje sale, uz podršku Filmskog centra Srbije, i sala će biti otvorena za redovni repertoar od 11. januara 2024. godine.

Kako su završni radovi privedeni kraju, ovogodišnji peti ciklus „Istorija vojvođanskog filma“ odvijao se u sali “Mira Banjac” bioskopa Abazija u kontinuitetu od 12. oktobra do 21. decembra ove godine. Peti Ciklus je zbog interesovanja publike, bio posvećen stvaralaštvu Mire Banjac, filmske, tv i pozorišne glumice, jedne od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije i najpoznatije glumice Vojvodine. Prikazani su brojni filmovi u kojima je igrala Mira Banjac, uključujući i recentna ostvarenja poput “Zvizdana”, “Rekvijema za gospođu J.” i poslednjeg filma Dušana Kovačevića, “Nije loše biti čovek”.
Peti deo ciklusa filmova „Istorija vojvođanskog filma“ prati, kao i prethodnih godina, izložba plakata, fotografija i filmskih materijala ove godine ima za cilj da publici nastavi da predstavlja znčajne umetnike bogate vojvođanske i jugoslovenske kinematografije.

Mira Banjac pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Državnu glumačku školu u Novom Sadu 1950. godine, u klasi Jurija Rakitina. Njena karijera zapravo i jeste započela najpre petnaestogodišnjim radom u pozorištu, a filmska i televizijska glumica postala je 1964. godine dobila ulogu u TV filmu “Boj na Kosovu”, rame uz rame sa Mijom Aleksićem, Oliverom Marković i Darom Čalenić, tada velikim jugoslovenskim zvezdama. Negde u isto vreme, 1967. godine, još uvek mlada glumica dobila je svoje prvo veliko priznanje, Sterijinu nagradu za predstavu “Traktat o sluškinjama”.

Ciklus “Istorija vojvođanskog filma” započet je 2019. godine sa ciljem da se afirmiše filmsko stvaralaštvo na teritoriji Vojvodine, te da se podsetimo na značaj koji su vojvođanski autori i produkcijska kuća Neoplanta imali za razvoj jugoslovenske kinematografije.

Ciklus „Istorija vojvođanskog filma“ se realizuje uz kontinuiranu finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.