Sedmi Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIFF u Kragijevcu donosi izvrsnu selekciju savremenog filma. Pod sloganom “Decembar na ŠIFF-u” od 8. do 11. decembra publika u Knjaževko-srpskom teatru u Kragujevcu može da pogleda neke od najboljih debitantskih filmova iz Srbije i inostranstva. Glavni takmičarski program obuhvatiće dugometražne debitantske filmove, dok će u revijalnom programu biti predstavljeni filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma “Nacionalna klasa”.

Festival će početi projekcijom filma “Stric” (Hrvatska/Srbija), ostvarenja koje je privuklo veliku pažnju u regionu. Internacionalni program čine filmovi: “Sestre” (Severna Makedonija), “Balur” (Rumunija/Nemačka), “Inventar” (Slovenija), “Poslije zime” (Crna Gora), a biće prikazani i neki od najboljih domaćih filmova iz ove godine: “Zlatni dečko”, “Da li ste videli ovu ženu?”, “Kristina” i “Trag divljači” koji će biti prikazan na zatvaranju. ŠIFF je festival koji u fokus stavlja gledaoca, a o filmovima će sa publikom razgovarati reditelji Nenad Pavlović, Darko Sinko, Nikola Spasić i Ognjen Janković, kao i glumci, producenti, montažeri filmova koji će biti prikazani.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine obezbeđena je novčana nagrada za pobednički film ŠIFF-a u iznosu od 60.000 dinara. Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.

Na ovogodišnjem ŠIFF-u biće dodeljene AFIFS nagrade za manjinsku koprodukciju i za montažu. U kategoriji montaže biće dodeljena nacionalna nagrada za najbolje montirani film, kao i nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Ljiljani Lani Vukobratović (montirala je neke od kultnih srpskih ostvarenja poput “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Davitelj protiv davitelja”… ). Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije (AFIFS), a po odluci struke, Udruženja filmskih montažera Srbije. Ove godine nagrada pripada hit-film “Leto kada sam naučila da letim” reditelja Radivoja Andrića, koji je montirao Dejan Urošević. Ovaj film biće prikazan van konkurencije.

ŠIFF je 2021. postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja.

Posetioci će na 7. ŠIFF-u moći da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju izložbu filmskih plakata i učestvuju u radionicama. Masterklas montaže će biti održan u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, 9. decembra od 12:45 sati, gde će o montaži govoriti predavači sa beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Izložba filmskih plakata Filmskog centra Srbije “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1970-1979.” biće postavljena od 5. do 11. decembra u Big Fashion centru u Kragujevcu.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje “Art Kvart”, a festival su podržali Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac i Big Fashion.

Više o festivalu na zvaničnoj internet prezentaciji www.siff.rs.

Z. J.

Fotografije: SIFF