SRB ENG

Sednica upravljačkog tela Evropske Akademije za film u Beogradu

04. jun 2018.
 

Na inicijativu i u organizaciji Dubravke Lakić, filmskog kritičara i člana EFA iz Srbije, uz podršku strateških partnera Filmskog centra Srbije i brenda Gorki list, od 8. do 10. juna u Beogradu se održava EFA Borad Meeting – polugodišnja sednica upravljačkog tela Evropske Akademije za film koje čine eminentni reditelji, producenti i čelnici fondova iz Evrope.

Ovim povodom susret sa srpskim filmskim stvaraocima i profesionalcima imaće i predsednica  borda EFA, slavna filmska rediteljka Agnješka Holand, direktor EFA sa sedištem u Berlinu Marion Doering, španski producent Antonio Saura (podpredsednik borda EFA), islandski reditelj Baltazar Kormakur, direktor izraelskog filmskog fonda Katrijel Šori, kao i producenti iz Italije, Rumunije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Poljske, Danske, Letonije i Bugarske.

Jugoslovenska kinoteka biće domaćin prvog susreta i druženja evropskih i srpskih filmskih poslenika  u petak, 8. juna sa početkom u 19 sati, uz prisustvo ministra za kulturu Republike Srbije Vladana Vukosavljevića, a druženje će se nastaviti i u subotu 9. juna na zabavi koja se na obali reke Save organizuje uz podršku brenda Gorki list.

Na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci poljskoj rediteljki Agnješki Holand biće uručen „Zlatni pečat“ najveće priznanje Kinoteke, dok će Vojin Đorđević, kreator brenda Gorki list, direktorki Evropske Akademije za film Marion Doering lično uručiti „GORKI LIST“ nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji“. Inače, brend Gorki list ima dugu tradiciju podrške filmskim stvaraocima i filmskoj umetnosti počevši od filmskog priznanja „Tollerance Award“ za najbolji film u programu „Paralele i sudari“ koju su zajedno sa Dubravkom Lakić osnovali na Palićkom festivalu evropskog filma još 2004. godine, predstavljanja  srpske kinematografije u Kanu,  pa do filmske nagrade publike koja se, takođe tradicionalno, dodeljuje na beogradskom FEST-u.

Radni deo boravka upravljačkog tela Evropske Akademije za film u Beogradu najvećim delom odnosi se na pripreme ceremonije dodele godišnjih EFA nagrada, popularnih „evropskih oskara“, koja će se ove godine u decembru održati u španskom gradu Sevilja. Članovi borda EFA razmatraće i prve pristigle kandidature za ovu nagradu, kao i tekuća pitanja vezana aktivnosti i stvaralačke napore više od 3.000 članova ove evropske filmske institucije koja je još pre 30 godina osnovana tokom Berlinskog festivala u još uvek zidom podeljenom gradu, u apartmanu „Pan Ama”. Tamo su tokom druženja slavnog Ingmara Bergmana, Folkera Šlendorfa, Stivena Frirsa i mnogih drugih reditelja, kao i Vima Vendersa koji je već dugo i predsednik EFA, formulisane namere i cilj postojanja Evropske akademije za film kao ujedinitelja evropskih filmskih stvaralaca bez obzira na nacionalne ili političke granice i ponuđena zajednička platformu za promociju, saradnju i razmenu iskustava. Od tog svog cilja EFA nije ni jednog  trenutka odustala.

Jedan od prvih članova EFA postao je naš slavni reditelj Dušan Makavejev koji je bio i dugogodišnji član borda Akademije, baš kao što je to nešto kasnije postao i naš reditelj Goran Paskaljević,  koji je u bordu EFA bio u dva mandata.