Sedmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” biće održan od 15. do 18. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Selektor Radan Popović odabrao je šest dugometražnih igranih filmova koji će biti prikazani tokom četiri festivalska dana: “Ala je lep ovaj svet”, “Komedija na tri sprata”, “Nebesa”, “Strahinja Banović”, “Trag divljači” i “Usekovanje”.

Festival “Slika u pokretu” nastao je u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu. Pored nacionalne selekcije igranih filmova, selekcije TV serija i selekcije kratkometražnih studentskih filmova, ovogodišnje izdanje festivala donosi mnoštvo pratećeg programa, radionica i masterclass programa namenjenih snimateljima, kao i prezentaciju najnovije filmske opreme. Bioskopske projekcije održaće se u Kulturnom centru Novog Sada, dok će jedan deo pratećeg programa biti priređen u Kulturnoj stanici “Svilara”.

“Filmski snimatelji su ovogodišnjoj produkciji, od nekih dvadesetak filmova, doneli velika uzbuđenja. Razumejući metode snimanja, oni su sadržaju svojih filmova dodali nove slojeve značenja i time menjali percepciju publike o stvarnosti koju su, objektivom svoje kamere, brižljivo kreirali. Šest filmskih snimatelja će na ovogodišnjem festivalu predstaviti svoja ostvarenja: Saša Srećković (“Ala je lep ovaj svet”), Dušan Ivanović SAS (“Komedija na tri sprata”), Dušan Joksimović SAS (“Nebesa”), Jelena Stanković SAS (“Strahinja Banović”), Bojana Andrić SAS (“Trag divljači”) i Marko Milovanović (“Usekovanje”). Svako od njih je na svoj jedinstven način gradio svet filmske priče, kombinujući ideje, reči, akciju i emocionalni podtekst, prikazujući, u vizuelnom smislu, tu jedinstvenu iluziju stvarnosti”, rekao je selektor Radan Popović.

Sa prošlogodišnjeg festivala „Slika u pokretu“

Tročlani stručni žiri dodeliće nagradu za najbolji snimateljski rad u kategoriji dugometražnih igranih filmova. Žiri za studentske filmove dodeljuje plaketu za najbolji snimateljski rad, dok će bord Srpske asocijacije snimatelja dodeliti zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u kategoriji TV serija.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grada Novog Sada i uz podršku Filmskog centra Srbije. Celokupan program festivala uskoro će biti dostupan na zvaničnom sajtu www.slikaupokretu.rs.

Z. J.

Fotografije: Lilit Andrić