Srpska delegacija je i ove godine bila među 20 najbrojnijih na najvećem svetskom festivalu dokumentarnog filma – IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), koji traje od 8. do 19. novembra.

Među 2800 gostiju našli su se i predstavnici Filmskog centra Srbije, DokSrbije i Beldocsa, te brojni producenti, reditelji i kuratori. Ove godine, za razliku od prethodnih, nije bilo srpskih filmova u zvaničnom programu, ali je Biljana Tutorov bila članica žirija, Čarna Vučinić i Nađa Lapčević bile su učesnice IDFA akademije, a filmovi Srđana Šarenca „Izbor za Miss zatvora“ i Darka Lungulova „Električna Yutopija“ učestvovali su na market programu Docs for Sale.

Autori i producenti ostvarili su napretke na nivou zaštite autorskih prava, koprodukcijskih pregovora, i eksponiranosti ka festivalima i televizijskim emiterima. Delegacija je u tu svrhu pripremila i promovisala godišnji katalog DokSrbije (https://bit.ly/dokserbia-catalogue-2023-24), uspostavila je ili obnovila linije komunikacije sa brojnim festivalima, a priključila se i raznim dokuaktivističkim inicijativama.

Preuzeto iz teksta B. Mitića