Film Zrinka Ogreste „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste osvojio je najviše značajnih nagrada na prethodnopg vikenda okončanom 68. Pulskom filmskom festivalu. Reč je, podsećamo, o manjinskoj srpskoj koprodukciji čiji je nastanak podržao i Filmski centar Srbije. Ovaj film je nedavno imao i srpsku premijeru – u Glavnom takmičarskom programu 28. Festivala evropskog filma na Paliću.

U Pui je Plavi cvijet poneo sledeća festivalska odličja: Nagradu za najbolji film u Hrvatskom programu po oceni žirija kritike, Veliku zlatnu arenu za najbolji film,  Zlatnu arenu za režiju za Zrinka Ogrestu, Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu za Vanju Ćirić za ulogu MirjaneOsim toga, ovo ostvarenje je drugoplasirano po glasovima publike u Puli, sa prosečnom ocenom od 4,42.

Film Plavi cvijet film je o ženi, majci i kćeri, a u njegovom je središtu sredovečna Mirjana, službenica u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan proslave 20. godišnjice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji.

Scenarista filma je Ivor Martinić uz saradnju redatelja Ogreste, a u filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi. Producent filma je Ivan Maloča, direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, a autori mjuzike Dino Osmanagić i Kristijan Koščica.

Plavi cvijet, koji je sredinom aprila doživeo svetsku premijeru u glavnom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala na kojem ga je publika proglasila trećim najboljim ostvarenjem festivala, a pre nekoliko dana nominovan je za međunarodnu filmsku nagradu ‘East-West Golden Arch’‘, snimljen je u produkciji Interfilma iz Zagreba, te koprodukciji Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije, a uz podršku HAVC-a i FCS-a.

Zoran Janković