Debitantski igrani film “Da li ste videli ovu ženu?” rediteljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića imaće svetsku premijeru na 79. Filmskom festivalu u Veneciji. Film će u Veneciji biti prikazan u okviru zvaničnog takmičarskog programa “Nedelje kritike” (Settimana Internazionale della Critica), koji okuplja sedam debitantskih ostvarenja iz celog sveta.

Boris Isaković i Ksenija Marinković u sceni iz filma “Da li ste videli ovu ženu?”

“Da li ste videli ovu ženu?” je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se: Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Ksenija Marinković tumači glavnu ulogu

Film “Da li ste videli ovu ženu?” producirala je Čarna Vučinić u ime “Non-Aligned Films” iz Srbije, a koproducenti su Damjan Knežević, Tijana Drakulić, Stefan Ivančić i Tena Gojić. Pridruženi producenti su Dragana Jovović, Ognjen Glavonić, Nevena Petrović i Miroslav Đurđević. Film je realizovan u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda i Dinaridi Film iz Hrvatske. Film je podržao Filmski centar Srbije, a dobio je podršku i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ksenija Marinković u sceni iz filma “Da li ste videli ovu ženu?”

Reditelji su i autori scenarija filma, dok su direktori fotografije Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić. Montažerka filma je Olga Košarić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a kostimografkinja je Kristina Savić. Scenografiju su radile Iva Ilić i Milena Grošin, a šminku Ana Bibić i Slađana Vujković. Originalnu muziku potpisuje Stipe Škokić poznat kao DJ Jock, a kao supervizor vizuelnih efekata radio je Vladan Đurić (studio Primer).

Reditelji i scenaristi Dušan Zorić i Matija Gluščević (Foto Aleksa Radunović)

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njihovi kratki filmovi prikazani su na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši nekoliko nagrada. Zorićev dokumentarac “Ljubav” (2017) imao je svetsku premijeru na festivalu Visions du Réel u Nionu, a zatim je prikazan na Beldocsu z Beogradu i na Sarajevo Film Festivalu, dok je njegov kratki igrani film “Strano telo” (2018) svetsku premijeru imao u programu “Horizonti” Venecijanskog filmskog festivala. Gluščevićev dokumentarac “Utopija” (2016) prikazan je na Pulskom filmskom festivalu i na Martovskom festivalu u Beogradu. Njegov kratki igrani film “Loop” (2017) imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Lokarnu.

Venecijanska “Mostra” je najstariji filmski festival na svetu i zajedno sa Kanom i Berlinom jedan je od tri najuglednija festivala na svetu. Ove godine biće održan od 30. avgusta do 10. septembra. Poslednji put srpski film je u pomenutom programu “Nedelja kritike” učestvovao 2014. godine, kada je prikazano “Ničije dete” Vuka Ršumovića.

Z. Janković

Fotografije: Non-Aligned Films