Pod sloganom “Acta, non verba” (“Dela, ne reči”), 14. Međunarodni festivala queer filma “Merlinka” biće održan u Domu omladine Beograda od 8. do 11. decembra. U programu se nalaze i dva srpska dugometražna filma – dokumentarac “Do daske” Aleksandra Reljića i hibridni film “Kristina” Nikole Spasića.

Dokumentarni film “Do daske” je na programu 11. decembra. Scenarista i reditelj Aleksandar Reljić se u filmu bavi fenenomenima medijske hajke i suđenja putem tabloida. Film je premijerno prikazan 7. novembra ove godine na 18. “Slobodnoj zoni”. Reljić, reditelj filma “Do daske”, je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i slično.

Scena iz filma „Do koske“ (Foto Core Dox)

Festival “Merlinka” zatvara srpski hibridni film “Kristina” reditelja Nikole Spasića. Prema sinopsisu, Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi, čiji slučajni susreti tek predstoje. Film je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Marselju.

Iz filma „Kristina“ (Foto Rezon produkcija)

Pored navedenih dugometržnih ostvarenja, na festivalu će biti prikazana dva kratka igrana filma srpskog autora Stefana M. Mladenovića – polusatno “Drvo tamjana” (nastao u srpskoj produkciji) i šestominutni “Peder POP” (nastao u španskoj produkciji). Na programu je i dokumentarni film “Borba i dalje traje” Aleksandra Nikolića koji prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji.

Tokom četiri dana 14. “Merlinka” festivala biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Festival otvara francuski film “Peter von Kant” Fransoa Ozona sa Izabelom Ađani, Denisom Menošetom i Kalilom Ben Garbiom u glavnim ulogama, premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, adaptacija Fasbinderovog filma “Gorke suze Petre von Kant” iz 1972. godine. Na programu je i hvaljeni holivudski romkom “Burazeri” Nikolasa Stolera, kanadski dokumentarac “Agnes u kadru” Čejsa Džointa, nagrađen na Sandens festivalu, kao i mnogi drugi atraktivni naslovi.

Program festivala “Merlinka” će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

Đ. B.

Fotografije: Rezon produkcija, Core Dox