Najrelevantniji glumci regije okupljaju se ove godine u Kranju na programu ReActinga koji spaja međunarodne kasting direktore, agente i glumce!

Iz Srbije dolaze glumci Jelena Stupljanin, Mladen Sovilj i Nikola Pavlović

Treće izdanje međunarodnog Industry Networking programa ReActing as a Star, posvećenog podsticanju umrežavanja glumaca iz regije i evropskih kasting direktora, filmskih reditelja i drugih audiovizuelnih profesionalaca, kao i povećanju njihove mobilnosti i zastupljenosti u evropskoj filmskoj industriji. Program će se održava od 14. do 16. juna u Kranju, u Sloveniji tokom glumačkog filmskog festivala KRAFFT. Pod motom ‘Glumi lokalno, deluj međunarodno!’, na ovogodišnjem izdanju programa 15 talentovanih glumaca iz regije će tokom tri dana bogatih aktivnostima moći da razvijaju svoje veštine, prošire svoje znanje o industriji i uspostave veze na regionalnom, ali i evropskom nivou.

Odabrani regionalni glumice i glumci koji će učestvovati u programu su  Alenka Kraigher, Andrei Lenart i Klara Kuk iz Slovenije; Jelena Stupljanin, Mladen Sovilj i Nikola Pavlović iz Srbije; Jelena Simić i Milivoje Obradović iz Crne Gore; Antonio Scarpa, Ivana Roščić, Jona Zupković i Rea Bušić iz Hrvatske; Igor Skvarica i Nadine Mičić iz Bosne i Hercegovine i Natalija Teodosieva iz Severne Makedonije. 

Treće izdanje ReActing as a Star počinje 14. juna i biće otvoreno razgovorom s Aidom Begić, regionalnom redatiljkom koja iza sebe ima niz međunarodnih filmskih uspeha, uključujući i dve nagrade na Kanskom festivalu. Razgovoru na temu „Kasting kao osnova kreacije filmskog dela“, će se pridružiti i kasting direktorka Timka Grin, predsednica Međunarodnog udruženja kasting direktora, koja je s Aidom ostvarila niz uspešnih filmskih saradnji.

Zatim, u narednim danima, regionalni glumci i predstavnici medija, biće u prilici da prisustvuju predavanjima i radionicama zajedno s nekim od najbitnijih imena iz sveta međunarodnog filma, kao što su glumci Jakob Cedergren i Zlatko Burić, kao i kasting direktori Timkom Grin (Skyfall, Murina), Sam Jones (The English, Black Earth Rising), Laura Muccino (My Brilliant Friend, Gomorrah), i Anders Nygaard (The Bridge, Normal People). Diskusiji će se pridružiti i Alice Walrafen, agentkinja iz francuske talent agencije Adéquat koja zastupa zvezde poput Marion Cotillard i Omara Syja. 

ReActing as a Star je inicijativa Slovenačkog filmskog centra i udruženja Pari Pikule i Secret Arts Cinema, koji su producenti projekta, u saradnji s filmskim fondovima i centrima iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. U realizaciji, ReActing ostvaruje saradnju i sa edukacionim programom Training and Skills industrijskog dela Sarajevo Film Festivala – CineLink Industry Days, i Evropskom filmskom akademijom, Međunarodnim udruženjem direktora kastinga (ICDA), platformom Filmmakers.eu i KRAFT Film Festivalom. Takođe, program već drugu godinu za redom nosi oznaku „deljenja znanja“ (Knowledge Sharing Label) Evropske filmske akademije, kojom EFA nastoji da podrži izvanredne projekte čiji je cilj povezivanje pojedinaca željnih deljenja znanja s onima koji su voljni da slušaju i uče.

Međunarodni program ReActing as a Star pokrenut je 2022. godine kao mesto za umrežavanje na kojem je kasting direktorima i agentima već predstavljeno četrdesetak glumaca iz regiona.

Detaljan program, dužu verziju saopštenja kao i sve press materijale slobodne za preuzimanje možete pronaći na sledećem linku.

https://www.reactingstar.com
program@reactingstar.com